تلخی قهوه شما علتش چیست: 6 راهکار ساده برای نوشیدن یک فنجان قهوه جادویی
تلخی قهوه و افزایش بیش از اندازه آن یکی از مشکلات رایج در دم کردن قهوه می باشد که بسیاری از دوست داران قهوه با آن رو به رو می باشند. ما در این مقاله تلاش کرده ایم مهمترین و اصلی ترین دلایل تلخ شدن بیش از حد قهوه را برای شما جمع آوری کنیم تا بتوانید با رفع کردن این موارد و رعایت کردن یکسری نکات ساده، نوشیدن یک فنجان قهوه خوش مزه و خوش طعم را تجربه کنید.
در ابتدا لازم هست به این نکته اشاره کنیم که تلخی قهوه به طور کلی دارای علت های متفاوتی می باشد و قهوه به خودی خود یک نوشیدنی تلخ به حساب می آید و اگر واقعاً با این موضوع مشکل دارید باید در کمال تاسف بهتون پیشنهاد کنیم که نوشیدنیتون رو تغییر بدید!! 🙂
یکی از دلایل اصلی تلخی قهوه مربوط به میزان وجود ماده ایی به نام اسید کلروژنیک داخل دانه های قهوه می باشد. هرچه میزان این اسید بیشتر باشد قهوه شما تلخ تر خواهد بود. دلیل تلخ تر بودن دانه های قهوه روبوستا نسبت به عربیکا نیز همین موضوع می باشد.
مورد دیگر میزان تلخی در قهوه نیز، فرآیند رست دانه های قهوه و یا همان برشته کردن دانه ها می باشد. به طور تخصصی تر باید گفت؛ در حین فرایند رست، اتفاقاتی شیمیایی بر روی ترکیبات قهوه می افتد که باعث تلخ شدن آن می شود.
مورد سومی نیز که باعث افزایش تلخ شدن قهوه می شود شرایط و روش تهیه قهوه شما می باشد که برای بررسی دقیق تر مواردی که باعث می شود قهوه ما بیش از حد مجاز تلخ شود، توصیه می کنیم با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
خرید دانه قهوه روبوستا
عوامل مهم در تلخی قهوه شما و راهکارهای حل آنها
اگر بخواهیم به صورت خلاصه و تیتروار مواردی که باعث تلخی قهوه ما می شود را بررسی کنیم باید گفت لیست مهمترین این موارد به این شرح است:
- زمان: مدت زمان دم کردن قهوه شما خیلی طولانی است.
- دما: آبی که برای درست کردن قهوه استفاده می کنید، خیلی داغ است.
- کیفیت و رست دانه: خرید قهوه شما به اشتباه انجام شده و دانه های بی کیفیت خریداری کرده اید.
- نسبت ها: عدم رعایت نسبت ها در تهیه قهوه و استفاده بیش از حد از پودر قهوه.
- آسیاب کردن: پودر قهوه شما بیش از اندازه ریز می باشد.
- پاکیزگی: تجهیزات قهوه ای که استفاده می کنید کثیف می باشند.
همه این موارد موجب طعم تلخ شدن قهوه می شوند اما نگران نباشید، راهکارهایی وجود دارد که شما می توانید تمام این موارد را رفع کرده تا بتوانید یک قهوه خوش طعم را تجربه کنید.
1. انتخاب مدت زمان دم کردن قهوه
مشکل: دم کردن و عصاره گیری بیش از حد از قهوه یکی از رایج ترین دلایلی است که باعث تلخی قهوه می باشد. تقریباً مانند چای، قهوه نیز از ماندن در آب جوش طعم خود را می گیرد. اگر بگذارید این موضوع خیلی طولانی شود، خیلی از طعم های اصلی قهوه شما از بین می روند و طعم آن تلخ می شود.
راهکار: بدانید بسته به روش تهیه، چه مدت زمانی لازم است که قهوه شما دم بکشد و سپس شروع به دم کردن قهوه تان کنید. به طور کلی در روش هایی که با استفاده از سیستم پور اور (چکه ای) تهیه می شود این زمان در حدود 2 الی 4 دقیقه می باشد، در اسپرسو این مدت زمان بین 20 الی 30 ثانیه می باشد و در سیستم های قطره چکانی، مدت زمان لازم برای دم کردن قهوه تقریباً پنج دقیقه است.
2. دمای آب جوش و رفع تلخی قهوه با کاهش آن
مشکل: بسیاری از افراد آبی که برای دم کردن استفاده می کنند را به دمای جوش رسانده و بعد شروع به درست کردن قهوه خود می کنند. اما دمای جوش (100 درجه سانتیگراد) برای تهیه قهوه بسیار داغ است و باعث تلخی قهوه شما می شود.
راهکار: اما راهکار حل این موضوع این است که شما با دماسنج دمای آب رو اندازه بگیرید و از آب 93 درجه ای برای اینکار استفاده کنید، اگر دما سنجم نداری می تونی بعد از جوش اومدن آب به مدت 30 تا 45 ثانیه منتظر بمونی بعد قهوت رو دم کنی.
فقط به یاد داشته باشید، آب داغ تر = قهوه تلخ تر آب سردتر = قهوه ضعیف تر.
3. کیفیت پایین قهوه و رست زیاد
مشکل: زمانی که شما رست قهوتون رو بالا می برید باعث می شوید که قهوه شما تلخ تر بشه، ولی در بعضی موارد این اتفاق باعث تلخی بیش از حد و زننده برای شما می شود.اگر قهوه را از شرکت هایی خریداری می کنید، یادتون باشه بعضی از فروشنده های قهوه برای پوشوندن کیفیت کم قهوه هاشون، دانه ها را بیش از حد رست می دهند تا شما نتوانید طعم و مزه بد قهوه های آنها را تشخیص بدهید.
راهکار: اولین کاری که لازم است انجام دهید این موضوع می باشد که از شرکت ها و فروشنده های معتبر قهوه خود را خریداری کنید و از طرفی لازم است به این موضوع نیز توجه کنید برای قهوه عربیکا از درجه رست دارک (خیلی تیره) کمتر استفاده کنید، زیرا شما با این کار مشخصه اصلی دانه های عربیکا، یعنی عطر و رایحه را حذف می کنید.
4. عدم رعایت تناسب آب و قهوه
مشکل: یک تصور اشتباهی که وجود دارد این است که هرچه قهوه استفاده شده توسط ما در دستگاه بیشتر باشد، قهوه ما غلیظ تر و بهتر می باشد!!! در حالی که این موضوع یکی از دلایل اصلی تلخی قهوه شما می باشد. یادتان باشد با اینکار تنها شما هزینه خود را بالا می برید و از یه جایی به بعد دستگاه شما نمی تواند عصاره گیری درستی انجام دهد. در تهیه قهوه خود نسبت ها قهوه به آب را رعایت کنید.
راهکار: طبق اعلام انجمن تخصصی قهوه، بهترین نسبت قهوه به آب برای روش های دم کردن بین 1 به 15 و 1 به 20 است، یعنی استفاده از 1 گرم قهوه در 15 الی 20 گرم آب می باشد. ولی اگر دوست دارید به طور دقیق نسبت هایی که لازم است برای تهیه قهوه با دستگاه هایی مانند؛ اسپرسوساز، موکاپات، فرنچ پرس و… را بدانید اینجا کلیک کنید.
5- آسیاب خیلی ریز باعث تلخی قهوه
مشکل: اگر دانه های قهوه بسیار ریز آسیاب شده باشد، آب به سختی از میان ذرات قهوه عبور می کند و ساختار های اسیدیته را از بین برده وقهوه عصارهگیری شده بیش از حد تلخ می شود.
راهکار: بسته به روش تهیه قهوه شما آسیاب ها متفاوت است؛ برای فرنچ پرس آسیاب درشت، برای پور اور آسیاب متوسط و کمی ریز، برای کمکس آسیاب متوسط و کمی درشت، برای قهوه ساز برقی آسیاب متوسط، برای موکاپات و اسپرسوساز آسیاب ریز بهترین گزینه ها می باشند که می توانید استفاده کنید.
6. تمیز کردن لوازم تان بعد از هر بار قهوه درست کردن
مشکل: موضوعی که شاید در خیلی موارد جدی گرفته نمی شود تمیزی تجهیزات می باشد. باقیماندن قهوه از دفعات قبل در درون دستگاه و وسایل شما باعث تلخی قهوه می شود.
راهکار: بهترین کار برای رفع این موضوع تمیز کردن روزانه دستگاه اسپرسو ساز و تجهیزات قهوه بعد از استفاده می باشد، کاری که تمام کاف شاپ های حرفه ای انجام می دهند، مهم نیست که چندبار در طول روز از دستگاه استفاده می کنید در هر صورت باید تمیز شود، حتی اگر یک شات اسپرسو زدید. قبل از آنکه نیاز به رسوب زدایی قهوه ساز داشته باشید برای تمیز کردن آن اقدام کنید.
ما در این مقاله از کافی مافی تلاش کردیم هر آنچه که لازم است در مورد تلخی قهوه و عوامل موثر بر این موضوع لازم است را به طور دقیق برای شما بررسی کنیم، اما در صورتی که در مورد سرفصل های گفته شده با ابهام و یا سوالاتی همراه می باشید می توانید ان را در قسمت نظرات با ما به اشتراک قرار دهید.
تلخی قهوه خوب و بد داره!
نکته ای که لازمه به اون دقت کنیم اینه که تلخی قهوه لزوماً بد نیست و خیلی از افراد اصلاً به خاطر همین طعم تلخ قهوه عاشق اون شدند. واسه همینم هست که قهوه با رست دارک که دارای بیشترین تلخیه مشتریان زیادی داره.
یادت باشه بین روش های درست کردن قهوه هم، قهوه ترک بخاطر آسیاب خیلی ریزی که داره قهوه تلخ تری به شما میده. اسپرسو هم به خاطر عصاره گیری زیاد از قهوه، تلخه ولی قهوه فرانسه کمترین تلخی رو داره.
زمانی تلخی قهوه بد میشه که تلخیش زننده بشه. برای اینکه از زننده بودن تلخی جلوگیری کنید حتماً 6 موردی که اشاره کردیم را رعایت کنید. تلخی یک گزینه سلیقه ایه که شما اون رو دوست داشته باشید یا نه.
اگه جز افرادی هستید که لا تلخ بودن قهوه مشکل دارید، یادتون باشه که قهوه یک نوشیدنی سالم و پرخاصیته که واقعاً می ارزه شما تلخیش رو تحمل کنید، دقیقاً مانند بسیاری از داروها که تلخ مزه هستند.
اگه سوالی در مورد مطالب گفته شده دارید اون رو در قسمت نظرات حتماً از ما بپرسید تا در سریع ترین زمان بهتون پاسخ بدیم.