چای هوفاریقون | خواص و عوارض مصرف + طرز تهیه

چای هوفاریقون که با نام دمنوش علف چای نیز شناخته می شود را می توان یکی از پرخاصیت ترین دمنوش های گیاهی معرفی کرد که در عین حال می تواند برای مصرف کننده خود خطراتی به همراه داشته باشد. خواص و فواید این چای بسیار زیاد می باشد ولی مهمترین و اصلی ترین گزینه ای که آرامش بخش بودن و خاصیت ضد افسردگی آن می باشد که باعث شده این نوشیدنی شهرت جهانی پیدا کند.

ما در این مقاله از کافی مافی سعی داریم پس از یک معرفی کلی در مورد چای هوفاریقون به سراغ آموزش طرز تهیه این دمنوش و بررسی خواص و عوارض احتمالی آن خواهیم رفت و هر آنچه که لازم است در مورد این گیاه فوق العاده بدانید را برای شما بازگو خواهیم کرد.

چای هوفاریقون چیست؟

چای هوفاریقون وجود نام های متعدد برای چای هوفاریقون باعث شده ابهاماتی در مورد این دمنوش و گیاه ایجاد شود، تا جایی که مشاهده می کنیم که حتی بسیاری از متخصصان و کسانی که در عطاری ها در حال خرید و فروش این گیاه می باشند آن را با چای کوهی اشتباه بگیرند.

هوفاریقون با نام هایی مانند؛ گل راعی، هوفاریقون، گل شهناز، علف چای و هزار چشم شناخته می شود ولی نام علمی آن در زبان انگلیسی Hypericum perforatum می باشد.

جالبه بدانید حتی در زبان انگلیسی نیز این گیاه دارای دو نام می باشد؛ St. John’s wort به معنی “مخمر یوحنای مقدس”  نام گذاری دوم این گیاه می باشد که بخاطر گُلدهی و برداشت سنّتی آن در زادروز یحیای نبی به این نام مشهور شده است.

هوفاریقون یا گل راعی تقریباً تا اندازه یک متری رشد می کند و دارای گلهایی به رنگ زرد و سفید می باشد و پرچمهای گل های آن بیرون زده است و به خاطر وجود لکه های ریز شفاف در زیر برگ های آن به این گیاه هزار چشم نیز گفته می شود.  اما یادتان باشد چای کوهی که با هوفاریقون اشتباه می گیرند کُرک دارد و دارای گل‌های ریز بنفش می باشد نه زرد!

این گیاه در بیشتر موارد به صورت خودرو در میان مزارع ذرت و گندم رشد می کنه، مناطقی شمالی ایران مانند چالوس و مازندران را می توان از مهمترین مناطق رشد این گیاه معرفی کرد.

نکته ای که لازم است در مورد محل پرورش علف چای حتماً بدانید این است که این گیاه می تواند برای دام ها بسیار مضر و خطرناک باشد، حتی برای انسان نیز این موضوع وجود دارد که در ادامه مقاله به آن خواهیم پرداخت.

طرز تهیه و روش مصرف چای هوفاریقون

دمنوش علف چای

طرز تهیه چای هوفاریقون مانند سایر دمنوش های گیاهی کار بسیار ساده ای می باشد و تنها کافیست شما نسبت های مورد استفاده برای تهیه این دمنوش را بدانید.

گل خشک شده هوفاریقون یا علف چای در بسیاری از عطاری ها یافت می شود، اما دقت کنید که اشتباهی به شما چای کوهی فروخته نشود. سپس به اندازه یک لیوان آب را درون قوری ریخته و بر روی حرارت قرار دهید تا به دمای جوش برسد.

پس از به جوش آمدن آب به اندازه 2 الی 4 گرم از گل خشک شده هوفاریقون را به آن اضافه کرده و به مدت 15 دقیقه بر روی یک حرارت بسیار ملایم دم کنید، بهتر است در زمان دم کشیدن یک پارچه تمیز بر روی قوری بی اندازید.

پس از آماده شدن دمنوش شما می توانید از شیرین کننده های طبیعی مانند عسل برای خوش طعم کردن دمنوش استفاده کرده و به اندازه یک قاشق چای خوری به آن عسل اضافه کنید.

سایر روش های مصرف علف چای

چای هوفاریقون

امروزه شرکت های بسیاری شروع به تولید چای هوفاریقون به صورت کیسه ای کرده اند و کار را برای استفاده شما بسیار ساده کرده اند.

شما کافیست هر کیسه را درون یک لیوان آب جوش انداخته و پس از گذشت چند دقیقه از نوشیدنی این چای لذت ببرید. از طرفی شما می توانید روغن هوفاریقون را نیز تهیه کرده و از آن استفاده کنید، روش کار بدین شکل  می باشد که:

حدود ۵۰۰ گرم از گل های تازه گیاه هوفاریقون یا گل راعی را برای مدت ۳ روز در مخلوطی از یک لیتر روغن زیتون و یک لیتر الکل سفید می خیسانید و بعد از سه روز در ظرفی ریخته و ظرف حاوی مواد را داخل ظرف آبجوش قرار داده تا به غیر مستقیم بجوشد.

در پایان لازم است که آنقدر عمل جوشیدن را ادامه دهید تا الکل آن تبخیر شود و مایعی قرمز رنگ از آن باقی بماند که به نام روغن هوفاریقون موسوم است.

بر خلاف ایران در بسیاری از نقاط جهان و مخصوصاً کشورهای اروپایی از این گیاه به شدت استفاده شده و از خواص آن بهره مند می شوند، تا جایی که قرص، کپسول و پماد آن نیز ساخته شده و برای مصارف پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.

حد مجاز برای مصرف چای هوفاریقون

بعد از آموزش طرز تهیه دمنوش هوفاریقون هزار چشم لازم است به این نکته اشاره کنیم کنیم که شما مجاز به استفاده از این چای به مقدار بسیار زیاد نیستید.

طبق بررسی های انجام شده میزان استاندارد برای مصرف شما بین 1 الی 3 فنجان در طول کل روز می باشد، یعنی روزی بین 6 تا 12 گرم چای هوفاریقون خشک.

اگر هم از چای های کیسه ای برای مصرف استفاده می کنید، این قائده باز هم پا برجا می ماند و نباید میزان مصرف شما از 3 کیسه و تی بگ بیشتر شود.

عوارض و خطرات دمنوش هوفاریقون یا گل راعی

گیاه هوفاریقون

زمانی شما می توانید یک دمنوش گیاهی را بدون خطر و عوارض مصرف کنید که تمام جوانب آن را بررسی کنید، مخصوصاً چای هوفاریقون که می تواند نتایج بسیار خطرناکی برای شما به همراه داشته باشد.

اول اینکه گیاه هوفاریقون یا علف چای از نظر ظاهری بسیار شبیه به سُداب می باشد که یک گیاه سمی می باشد و می تواند خوردن آن عوارض بدی برای شما به همراه داشته باشد، همچنین تماس سداب به پوست نیز بسیار حساسیت زا و خارش آور می باشد. به همین خاطر برداشت و شناخت گیاه تازه هوفاریقون را باید به فردی کارشناس و خبره سپرد.

از طرفی این گیاه برای زنان باردار ممنوع می باشد و می تواند به علت اثرات قائدی آوری خطر سقط جنین را افزایش دهد، برای زنان شیرده نیز با احتیاط باید مورد مصرف قرار گیرد.

همچنین این دمنوش می تواند باعث کاهش جذب آهن و افزایش فشار خون شود و از طرفی توصیه می شود کسانی که با نور مستقیم خورشید زیاد در ارتباط می باشند از چای هوفاریقون با نظر پزشک استفاده کنند.

اما مهمترین موضوع و خطر این گیاه را می تواند تداخل دارویی آن را معرفی کرد، تا جایی که در ژاپن و فرانسه قوانینی وضع شده که بر روی روغن آن از کلمه “احتیاط” استفاده شود، تعداد این تداخل دارویی بالاست و ما تعدادی از مهمترین آنها را برای شما معرفی می کنیم:

تداخل دارویی علف چای

  • کاهش اثر آنتی هیستامین‌ها: لوراتادین، ستیریزین، ترفنادین
  • کاهش اثر داروهای مهار کننده‌ کانال کلسیم: نیفدیپین(Nifedipine )، آملودیپین (Amlodipine)‌
  •  کاهش اثر داروهای کاهنده‌ چرپی خون: سیمواستاتین، آتروواستاتین، لوواستاتین
  • کاهش اثر باربیتورات‌ها: فنوباربیتال، پریمیدون
  • کاهش اثر بنزودیازپین‌ها: دیازپام، لورازپام، کلردیازپوکساید،‌ الپرازولام
  • کاهش اثر آنتی بیوتیک : آریترومایسین
  • مصرف توام با آمپرازول می توان باعث ایجاد حساسیت شود.

خواص و فواید چای هوفاریقون

چای گل راعی

اما بعد از این همه عوارض مصرف شاید خیلی از شما با خود این سوال را پرسیده باشید پس چرا باید اصلاً این چای هوفاریقون را استفاده کنیم که اینقدر خطرناک می باشد!! پاسخ واضحه، به اندازه چند برابر عوارض دارای خواص و فواید است که در ادامه به طور تیتروار آنها  را برای شما بیان می کنیم:

این دمنوش گیاهی را می توان مسکّن درد معرفی کرد، مخصوصاً دردهایی که دارای منشأ عصبی  می باشند که مهمترین آنها سیاتیک، سردرد و میگرن می باشد.

بررسی ها نشان می دهد علف چای یک گیاه آرامبخش ویژه می باشد و به نوعی یک داروی با ارزش برای مشکلات عصبی به حساب می آید، مخصوصاً مشکلاتی مانند دلشوره، اضطراب، تنش، بی‌ خوابی و افسردگی، خصوصاً افسردگی ناشی از یائسگی که می تواند به شکل ویژه ای کاهش یابد.

از خواص و فواید دیگر چای هوفاریقون یا گل راعی این می باشد که قاعده‌آور و مدر می باشد و از این خاصیت می توان برای درمان بیماری‌ های زنان مانند ترشحات واژینال استفاده کرد.

این دمنوش گیاهی همچنین مقوی کبد, کیسه صفرا و مسهل صفرا می باشد و مؤثر در درمان ورم معده و زخم‌های دستگاه گوارش و ترش کردن معده نیز می باشد.

و در پایان خواص و فواید چای هوفاریقون باید به این موارد اشاره کنیم که این چای  تقویت کننده سیستم ایمنی بدن است و شما می توانید از روغن آن نیز برای رفع گرفتگی‌های عصبی و درد سیاتیک و روماتیسم استفاده کنید و آن را به مکان های مورد نظر بمالید.

پرسش ، پاسخ ، دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 نظر
  1. فضلی می‌گوید

    سلام من داروساز و شاغل در حوزه داروهای طب سنتی هستم در شرایطی که محصولات دارویی با اثر واضح وجوددارد و به علت کم سوادی داروساز و پزشک به خاطر عوارض دارویی قابل کنترل انها یک جو عوام فریبانه در مطرح کردن داروهای بی نام ونشان وکم ارزش گیاهی به وجود امده کار در این حوزه زدن نان در خون مردم بی اطلاع است و فایده ای ندارد جز انباشتن جیب مشتی ادم منفعت طلب و

    1. مرضیه فراهانی می‌گوید

      ممنون از نکته جالبتون

Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture