رستر قهوه چیست یا کیست؟ (10 مشخصه اصلی برای شناخت)

رستر قهوه یکی از موضوعات دو وجهی می باشد که وقتی نام آن برده می شود، شما هم می تواند به دستگاهی که برای رست کردن استفاده می شود اشاره کنید و هم می توانید فردی را که در حال انجام عمل رُست کردن می باشد را در نظر بگیرید، به همین خاطر در ابتدا ما به اینکه رستر قهوه چیست خواهیم پرداخت و در ادامه نیز به سراغ این مورد خواهیم رفت که رستر کیست؟

عمل رست برای اینکه نتیجه مناسبی داشته باشد باید به 3 گزینه دقت اساسی شود تا نتیجه کار به بهترین نحو انجام شود:

  • انتخاب دانه های با کیفیت و با اندازه های تقریباً یکسان (برای جلوگیری از سوخته شدن بعضی دانه های)
  • استفاده از دستگاه مناسب برای رست، متناسب با فعالیت ما (رستر قهوه چیست؟)
  • داشته مهارت کافی برای انجام اینکار تخصص (رستر قهوه کیست؟)

ما به گزینه اول که انتخاب دانه می باشد وارد نخواهیم شد و بحث اصلی ما در مورد گزینه دوم و سوم می باشد.

1. رستر قهوه چیست؟

دستگاه رست کننده قهوه

در پاسخ به این سوال که رستر قهوه چیست باید گفت وسایل و دستگاه هایی که برای برشته و رُست کردن دانه های قهوه از آن استفاده می شود را در اصطلاح رستر می گویند.

دانه های قهوه در ابتدا بعد از آنکه از گیاه قهوه جدا می شد مورد مصرف و استفاده قرار می گرفت تا جایی که:

به طور اتفاقی در گذشته های دور با ریختن دانه های قهوه درون آتش به این موضوع پی برده شد که قهوه می تواند با برشته شدن، طعم متفاوت و خاصی به خود بگیرید. از همان زمان رست کردن قهوه یکی از بخش های اصلی و غیر قابل جدا از قهوه می باشد.

رستر قهوه می تواند در منزل شما و تنها یک ظرف چدنی باشد و یا اینکه می تواند دستگاه های غول پیکر صنعتی!! هر دو هم کار رست کردن قهوه را انجام می دهند و اصل کار در هر دو گزینه یکسان می باشد.

ویژگی های یک دستگاه رست قهوه خوب

رستر قهوه

  • فرقی نمی کند چه نوع رستری انتخاب می کنید باید دمای آن به 190 تا 280 درجه سانتی گراد برسد.
  • نحوه کار کردن رستر باید خوب و یکپارچه باشد تا زمان کافی برای انجام رست تامین شود.
  • دارای محلی برای تهویه هوا باشد تا دود و حرارت اضافی برشته کردن از آن خارج شود.
  • عمل رست با دود بسیار زیادی همراه است، به همین خاطر دستگاه شما باید مجهز به دودسوز باشد.
  • داشتن فضای مناسب برای هم زدن و جا به جا کردن دانه ها باشد تا دانه ها به صورت یکپارچه و یکدست برشته شوند.
  • یک رستر قهوه خوب بهتر است به سبوس گیر مجهز باشد تا از پخش شدن سبوس دانه ها در هوا جلوگیری شود.

بخش های مختلف یک رستر

بخش های یک رستر خوب

یک دستگاه رست بسته به شرکت و کارخانه تولیدکننده دارای بخش ها و قسمت های مختلفی می باشد که ما در اینجا سعی کردیم اصلی ترین بخش های آنها که در بسیاری از این دستگاه ها مشترک می باشد را به صورت تیتر وار برای شما بیان کنم:

درام رستر: محفظه نگهدارنده ای می باشد که دانه های قهوه را درون آن می ریزند تا حرارت ببیند، اصولاً ریختن دانه ها در این محفظه با قیف انجام می شود.

مشعل حرارتی رستر: این قسمت نیز که در اصولاً در دستگاه های رستر به شکل نعل اسب می باشد، وظیفه تولید حرارت برای عمل برشته کردن دانه ها را داراست.

شعله تفنگی رستر: این وسیله که برای وزن های بالای 30 کیلوگرم کارایی دارد وظیفه تولید حرارات را داراست.

شعله بُنس رستر: این وسیله از رستر قهوه دقیقاً مثل بخش قبلی وظیفه تولید حرارات را داراست، اما برای وزن های کمتر از 30 کیلوگرم

اگزوز رستر: عمل رست کردن با دود بسیار بالایی همراه است و به همین خاطر نیاز به وسیله ای دارد که این دود از دستگاه خارج شود، اگزوز رستر همانطور که از نام آن مشخص است وظیفه اینکار را برعهده دارد.

کنترل دما: یکی از موارد بسیار مهمی که در هنگام رست باید به آن دقت شود دما می باشد که عدم دقت به آن می تواند باعث خراب شدن طعم و مزه کل قهوه ما شود، به همین خاطر بر روی تمام دستگاه های رستر قهوه شما نشانه ای می بینید که حرارت را به طور دقیق نشان می دهد.

2. رستر قهوه کیست؟

رستر قهوه

از اشتباهات رایج رست قهوه که حتی در بعضی از شرکت ها و تولیدکنندگان قهوه وجود دارند این موضوع است که فکر می کنند خرید یک دستگاه اتوماتیک برای رست قهوه می تواند تمام آن چیزی که برای داشتن یک قهوه خوب نیاز است را تامین کند، اما غافل از اینکه داشتن یک دستگاه رستر قهوه تنها یکی از شرایط مورد نیاز می باشد.

همانطور که در ابتدای مقاله نیز به آن اشاره کردیم داشتن فردی با مهارت کافی که بتواند عمل برشته کردن را به نحو احسنت انجام دهد، برای رسیدن به یک نتیجه مطلوب واجب است.

رست و یا همان برشته کردن قهوه یک واکنش شیمیایی می باشد که باعث می شود طعم و مزه نهفته در دانه های سبز قهوه از آن آزاد شود و از آنجایی که در واکنش های شیمیایی حتی اگر یکی از شرایط مناسب نباشد می تواند کل نتیجه را تحت تاثیر قرار دهد، وجود و استفاده از یک رستر حرفه ای در کار لازم می باشد.

ویژگی های یک رستر قهوه حرفه ای

برشته کردن قهوه

بعد از آنکه به این موضوع پی بردیم که برای داشتن یک قهوه عالی و درجه یک نیاز است که بعد از داشتن یک دستگاه رست خوب، فردی حرفه ای کار رست را برای ما انجام دهد به این سوال می رسیم که تفاوت یک رستر خوب با فردی که تنها می تواند کنار دستگاه رست بایستد و دانه های قهوه را داخل دستگاه بریزید و برشته کند در چیست؟

مشخصه اول: رستر حرفه ای برای کار خود ارزش قائل است و مسئولیت کار خود را می پذیرد.

مشخصه دوم: از آنجایی که شرایط رست برای دانه های مختلف قهوه متفاوت است رستر خوب باید در مورد انواع دانه ها و ویژگی های آنها اطلاعات دقیق و کافی داشته باشد.

مشخصه سوم: بعد از آنکه فرآیند رست پایان می پذیرد دانه های قهوه لازم است آسیاب شوند تا برای مصرف آماده شوند، رستر حرفه ای نسب به آسیاب قهوه نیز اطلاعات کافی دارد و این موضوع را می داند که میزان رست و برشته کردن دانه ها توسط او بر عمل آسیاب دانه ها نیز تاثیر گذار است.

مشخصه چهارم: رستر لازم است در مورد مواردی همچون ساختار دانه ها و یا محیط کشت آنها نیز اطلاعات داشته باشد.

مشخصه پنجم: یک رستر قهوه خوب می داند که باید در حین کار دقت بسیار بالایی داشته باشد، هزاران واکنش شمیایی بر روی دانه ها در مدت کمتر از 15 دقیقه اتفاق می افتد که در صورت کمی تعلل در چک کردن دما، رطوبت، جریان هوا و زمان می تواند طعم و مزه تمام دانه ها را خراب کند.

مشخصه ششم: 

رستر خوب برای رسیدن به نتایج مطلوب تر تلاش می کند تا بهترین دانه ها را برای کار خود انتخاب کند، از همگونی در اندازه دانه ها گرفته تا طعم و مزه آنها (عدم همگونی و یکنواختی در اندازه دانه ها باعث می شود در هنگام رست بعضی دانه ها خام مانده و بعضی بسوزند.

برشته کردن قهوه

مشخصه هفتم: رستر خوب دنبال بهبود کار می باشد و به همین خاطر گزینه های مختلف را در یک مقیاس کم آزمایش می کند تا بتواند نتیجه کار را افزایش دهد.

مشخصه هشتم: رستر قهوه حرفه ای می داند که تمیز نگه داشتن و مرتب بودن وسایل از شرایط اصلی کار وی می باشد. عدم تمیز بودن تجهیزات کار رست باعث می شود که باقی مانده دانه های برشته شده قبلی دوباره برشته شوند و بسوزند. همین موضوع باعث انتقال طعم سوختگی به قهوه می شود.

مشخصه نهم: رستر خوب می داند که هرچقدر هم در کار خود باتجربه باشد ممکن است موضوع را فراموش کند، به همین خاطر لازم است در حین انجام کار یادداشت برداری کند و یک چک لیست برای انجام مراحل کار خود تهیه کند.

مشخصه دهم: رستر می‌ تواند ویژگی‌ های طعم قهوه از جمله بادی، عطر، اسیدیته، تلخی، شیرینی و طعم پایانی آن را تجزیه و تحلیل و ارزیابی کند.

 

 

0/5 (0 نظر)

پرسش ، پاسخ ، دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture