چای پونه | طرز تهیه در منزل + بررسی خواص و عوارض مصرف
چای پونه را می توان یکی از بهترین دمنوش های گیاهی معرفی کرد که از نظر خواص و فواید می تواند نتایج فوق العاده را برای مصرف کننده خود به همراه داشته باشد. پونه دارای فواید درمانی فوق العاده ای می باشد که مهمترین آن رفع مشکلات ریه، قاعدگی، دردهای گلو می باشد. شما می توانید از این گیاه به روش های مختلف استفاده کنید و طریقه مصرف آن بسیار متنوع می باشد.
ما در این مقاله از کافی مافی سعی داریم پس از یک بررسی کلی در مورد گیاه پونه معمولی و کوهی ، به سراغ آموزش طریقه مصرف آن در منزل رفته و در پایان به بررسی خواص و عوارض احتمالی استفاده از آن بپردازیم.
چای پونه چیست؟
چای پونه را در بین انواع دمنوش ها گیاهی، می توان یکی از خوش عطرترین گزینه ها معرفی کرد. پونه به خاطر همین عطر و طعم نه تنها به صورت جوشانده، بلکه در بسیاری از غذاها و نوشیدنی های دیگر به عنوان چاشنی و طعم دهنده نیز استفاده می شود. دوغ و ماست از اصلی ترین مواد غذایی می باشند که در آنها از پونه استفاده می شود.
پونه همانطور که از شکل ظاهری آن می توان حدس زد، از خانواده نعناع می باشد که به صورت خودرو در کنار برکه ها و چشمه ها رشد می کند. این گیاه در فصل های گرم به سرعت رشد می کند و به راحتی قابل دسترس می باشد.
اما نکته ای که لازم است بدانید این است که زمانی پونه ها در کنار چشمه ها و با آب برف ذوب شده رشد می کنند کیفیت و مرغوبیت آن بسیار افزایش پیدا می کند و در اصطلاح به آن پونه کوهی یا وحشی گفته می شود.
طبع چای پونه ، گرم و خشک می باشد و حاوی ترکیبات مغذی از جمله آنتی اکسیدان، فیتوسترون، اسید فنولیک، تریترپن ها، فلانوویید، آنتوسیانین ها، ساپونین ها و کاروتنوئیدها، پروتئین، فیبر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر، ویتامین A و C و آهن است.
پونه را می توان در منازل و در گلدان نیز پرورش داد و از طریق ریشه تکثیر دهید. از آنجایی که عطر این گیاه نیز بسیار دلپذیر می باشد برای کاشتن درون گلدان های خانگی گزینه بسیار جذابی می باشد.
طرز تهیه و طریقه مصرف چای پونه
به مانند بیشتر دمنوش های گیاهی باید گفت طرز تهیه چای پونه نیز بسیار ساده می باشد و شما لازم است تنها پونه را دم کنید، و برای اینکار اگر پونه تازه در دسترس دارید بهتر است از آن استفاده کنید، در غیر اینصورت استفاده از برگ های خشک شده این گیاه نیز می تواند نیاز شما را رفع کند.
اما اگر از برگهای تازه استفاده میکنید بهتر است قبل از اضافه کردن آنها به آب، خرد یا لهشان کنید تا ترکیبات فعال برگ آن بیشتر وارد آب شوند.
برای درست کردن دمنوش پونه کافیست؛ ۳ قاشق چای خوری از برگهای تازه یا یک قاشق چای خوری از برگهای خشک شده را به یک لیوان آب جوش اضافه کنید و با انداختن یک تکه پارچه تمیز بر روی لیوان، اجازه دهید که جوشانده شما ۵ تا ۱۰ دقیقه دم بکشد.
از آنجایی که طعم و مزه پونه کمی تلخ و گس می باشد، شما می توانید از شیرین کننده های طبیعی مانند عسل برای رفع آن استفاده کنید و به اندازه یک قاشق چایخوری عسل به دمنوش خود اضافه کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
طریقه مصرف و میزان استاندارد برای نوشیدن این چای در طول روز حداکثر 3 لیوان می باشد، اما توصیه ما این است که دو فنجان از این نوشیدنی و آن هم بعد از فاصله زمانی دو ساعته از صبحانه و شام مورد استفاده قرار بگیرد.
خواص و ارزش غذایی دمنوش پونه
چای پونه و نوشیدن آن می تواند نتایج فوق العاده ای برای سلامت شما به همراه داشته باشد که دلیل آن را می توان در ارزش غذایی این جوشانده معرفی کرد:
- کالری:44
- چربی:0.7 گرم
- کربوهیدرات:8.3 گرم
- پروتیئن:3.2 گرم
خواص و فواید این نوشیدن بسیار زیاد می باشد ولی ما تلاش می کنیم در اینجا 6 مورد از مهمترین آنها را برا شما معرفی کنیم:
1. رفع گلودرد و سینوزیت
از مهمترین مشخصه های چای پونه می توان به خاصیت ضد ویروسی و عفونتی آن اشاره کرد که می تواند برای درمان گلو درد کمک ویژه ای به بیمار کند.
بررسی ها نشان می دهد که نوشیدن این جوشانده قادر است به درمان سینوزیت نیز کمک کند، البته توصیه می شود که برای رفع این بیماری از بخور چای پونه استفاده کنید.
2. کمک به درمان سرماخوردگی
سرماخوردگی یکی از بیمارای های رایج در بین تمام مردم می باشد که همیشه افراد دنبال راه هایی برای درمان آن می باشند. به طور قطع جوشانده و چای پونه یکی از بهترین این گزینه ها می باشد.
این دمنوش به دلیل داشتن مقادار زیادی منتول در خود خاصیت خلط آوری دارد و به تخلیه ی ترشحات انباشته شده در ریه ها که یک امر رایج در زمان سرماخوردگی می باشد کمک می کند.
موضوعی دیگر که در زمان سرماخوردگی و آنفلانزا مشاهده می شود، تَب می باشد. بررسی ها نشان می دهد که نوشیدن دمنوش پونه می تواند میزان تعرق را افزایش داده و با اینکار باعث می شود، تبی که در بیماری هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا به آن مبتلا می شویم، کاهش یابد.
3. کمک به دردهای قاعدگی زنان و تنظیم آن
یکی دیگر از داروهای طبیعی برای رفع عفونت زنانه استفاده از چای پونه است، این چای به دلیل خاصیت ضد میکروبی به از بین بردن عفونتهای رحم، مجاری ادراری و کلیه ها کمک بسیاری میکند.
اگر جز افرادی می باشید که در قاعدگی خود اختلالات و دردهایی می باشید باید بگوییم که این جوشانده و دمنوش می تواند تا حدودی به درمان شما کمک کند. پونه با تحریک هورمون های استروژن و پروژسترون کمک می کند تا چرخه قاعدگی به شک صحیح تر و منظم تری اتفاق بی افتد.
از طرفی، نوشیدن دمنوش پونه هنگام قاعدگی باعث افزایش جریان خون قاعدگی می شود که به درمان گرفتگی و درد قاعدگی کمک می کند.
4. درمان مشکلات گوارشی با چای پونه
آزمایشات نشان می دهد که دمنوش پونه به خاطر ویژگی های منحصر به فرد خود از جمله ویژگی ضد انقباضی، می تواند نتایج فوق العاده برای تسکین و کاهش دردهای معده و مشکلات گوارشی افراد داشته باشد.
از ویژگی های بارز دیگر این جوشانده می توان به خاصیت صفراآوری آن اشاره کرد که با تحریک کبد، تولید صفرا را افزایش می دهد و به همین خاطر کسانی که می خواهند تعادل اسید و باز را در دستگاه گوارش و بدن خود حفظ کنند و از بروز این بیماریها جلوگیری کنند، مفید است.
این تمام ماجرا نیست و چای پونه قادر است با دفع گازهای انباشته شده در روده به بهبود نفخ شکم کمک ویژه ای کند.
5. ضد سرطان بود دمنوش پونه
در حال حاضر ابتلا به بیماری سرطان یکی از رایج ترین مشکلاتی می باشد که مخصوصاً در کشور ایران به خاطر آلودگی های موجود در هوا و غذا نسبت به آمارهای جهانی رو به افزایش می باشد.
دلیل اصلی بروز انواع سرطان در بدن انسان، بالا رفتن تعداد رادیکال های آزاد می باشد. برای کم کردن تعداد این رادیکال ها یکی از اصلی ترین راهکارها بالا بردن میزان آنتی اکسیدان می باشد که باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود.
یکی از مهمترین منابع تامین آنتی اکسیدان در بدن ما دمنوش های گیاهی می باشد که در این بین چای پونه به خاطر دسترسی راحت و ارزان قیمت یک گزینه ایده آل به حساب میاد.
علاوه بر آنتی اکسیدان، پونه حاوی ماده کوئرستین می باشد که باعث می شود، رشد سلول های سرطانی بسیار کاهش پیدا کرده و در نتیجه مرگ سلولی بشدت کم شود.
6. رفع مشکلات پوست
سلامت پوست برای مخصوصاً خانوم ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. داشتن پوستی سالم و شاداب می تواند در زیبایی و جوان نشان دادن شما بسیار موثر باشد.
طبق مطالعات انجام شده چای پونه به خاطر وجود خاصیت ضدعفونی کنندگی در خود، باعث شده نوشیدنش و همچنین استعمال موضعیش به درمان بیماری های پوستی و جلوگیری از عفونی شدن زخم ها کمک کند.
عوارض احتمالی چای پونه
چای پونه به خودی خود هیچ گونه عوارضی برای مصرف افراد سالم ندارد، اما کسانی که دارای شرایط خاصی می باشند باید از نوشیدن این دمنوش خودداری کنند که ما در ادامه مهمترین این گروه های را برای شما معرفی خواهیم کرد:
- زنان بارداری و مادران شیرده به هیچ وجه نباید بدون بررسی های پزشک معالج، چای پونه بنوشند، زیرا این جوشانده می تواند باعث انقباضات رحم و افزایش جریان قاعدگی شود و خطر سقط را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
- نوشیدن این دمنوش و مصرف آن می تواند با عوارضی همچون افزایش شدت سردرد ، فشار خون و پمپاژ قلب همراه باشد و به همین خاطر توصیه می شود کسانی که با این مشکلات همراه هستند از نوشیدن آن خوددرای کنند.
- افرادی که دارای سابقه تنشج و بیماری هایی مانند صرع می باشند لازم است از نوشیدن این چای خودداری کنند.
- کسانی که مبتلا به بیماری کبدی یا کلیوی می باشند، بدون تجویز پزشک نباید این چای را مصرف کنند.
- مصرف خوراکی پونه ممکن است باعث گرفتگی شکم، تب، حالت تهوع، استفراغ، گیجی، هذیان، توهم شنوایی و بینایی شود.
ما در این مقاله تلاش کردیم که هر آنچه لازم است در مورد چای پونه بدانید از طریقه مصرف و طرز تهیه گرفته تا بررسی خواص و خطرات مصرف آن، اما باز هم در صورتی که در مورد توضیحات گفته شده در این مقاله سوال یا نکاتی دارید می توانید آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک قرار دهید.
با سلام و ادب واحترام ، من خانمی 57 ساله هستم و برای اولین بار به توسعه همکاران از دم نوش پونه دارم استفاده میکنم آیا برای چروک صورتم می توانم از این دم نوش بخورم چه مقدار تا چند وقت ،ممنون میشم اگه جواب منو بدهید . ضمینه هیچ بیماری هم ندارم خدا را شکر که سالم هستم اما یائسه شدم فقط گر گرفتگی دارم .
با سپاس وتشکر فراوان