قهوه و افسردگی (شمشیری دو لبه، از درمان تا ابتلا)

قهوه و افسردگی یکی از موارد و موضوعات مهمی می باشد که چندین سال است محققان و کارشناسان در حال تحقیق و بررسی آن می باشند. ابتلا به افسردگی و ارتباط آن با نوشیدنی قهوه و کافئین می تواند یکی از موارد مهم سلامتی بشمار رود که هر دوست دار قهوه ای باید آن را بداند. اینکه قهوه باعث ابتلا به افسردگی می شود و یا اینکه برعکس، نوشیدن قهوه ضد افسرگی می باشد؟ این مهمترین سوالی می باشد که ما در این مقاله قصد داریم به آن پاسخ دهیم.

شناخت کلی قهوه بر افسردگی و علائم آن و همچنین نحوه تاثیر قهوه بر روی داروهای ضد افسردگی از جمله مواردی می باشد که در ادامه به طور دقیق بررسی خواهیم کرد.

افسردگی و نشانه های کلی آن

قهوه و افسردگی

در دنیای امروز و کاهش روابط اجتماعی و افزایش مشغله های کاری یکی از مهمترین مواردی که روز به روز در جهان رو به افزایش می باشد، ابتلا به بیماری افسردگی می باشد.

موضوعی که شاید خیلی از ما به خاطر واکنش بد جامعه و عدم فرهنگ سازی مناسب، در برابر پذیرش آن بسیار مقاومت کرده و نمی خواهیم قبول کنیم که شاید ما نیز، مانند بسیاری از افراد دیگر به این بیماری مبتلا شده ایم.

اینکه این موضوع را برای خود حل کنید که افسردگی نیز مانند بسیاری از بیماری های دیگر تنها یک بیماری می باشد و می توان با انجام دستور العمل های مناسب از افزایش آن جلوگیری کرد و در طولانی مدت آن را درمان کرد، اولین و مهمترین گام برای خلاص شدن از این بیماری می باشد.

قهوه و افسردگی نیز موضوعی می باشد که ما به عنوان یک لازم است آن را برای شما بررسی کنیم، ولی قبل از هر چیزی، اگر همه و یا تعدادی از علائم زیر را در خود مشاهده می کنید، شما نیز مبتلا به بیماری افسردگی شده اید که البته میزان آن می تواند از کم به زیاد متغیر باشد.

  • احساس درد مزمن
  • احساس ناراحتی بلند مدت
  • احساس شکست خورده بودن
  • ناتوانی در تمرکز و توجه
  • مشکلات خواب یا بیداری
  • احساس نا امیدی
  • تغییرات ناگهانیدر عادت های غذایی، کاهش یا افزایش ناگهانی وزن
  • احساس خستگی مزمن
  • بی علاقگی نسبت به چیز هایی که در گذشته به آن ها علاقه مند بوده اید.
  • افکار مرگ و خودکشی
  • درد های بدون توضیح

آیا قهوه و افسردگی به هم مرتبط می باشند؟

قهوه و افسردگی

قبل از آنکه بخواهیم به این موضوع بپردازیم شاید بتوان به راحتی یک دید کلی از رابطه بین آنها پیدا کنیم:

همه ما زمانی که صبح از خواب بیدار می شویم با یک کرختی و خستگی زیادی رو به رو می شویم که غلبه بر آن بسیار سخت می باشد. اما تجربه نشان داده که نوشیدن یک فنجان قهوه، چگونه می تواند این خستگی و کم انرژی بودن را از بین ببرد.

حال کافیست یک نگاه کلی به علائم افسردگی بیاندازیم، متوجه این موضوع خواهیم شد که بسیاری از علائم افسردگی نیز با همین خستگی و کرختی همراه خواهد شد. پس احتمالاً باید فهمیده باشید که نوشیدنی قهوه و کافئین می تواند تاثیرات مثبتی در رفع افسردگی داشته باشد.

همین تاثیرات فوق العاده قهوه باعث شد که محققان و دانشمندان کمی دقیق تر و علمی تر به این موضوع نگاه کنند تا  بتوانند اگر رابطه ای مثبت بین قهوه و افسردگی قابل کشف می باشد را پیدا کنند.

این بررسی ها در سال 2016 بود که با جمع آوری اطلاعات و آزمایشات مختلف که در طی 25 سال جمع آوری شده بود به نتیجه انجامید. طبق بررسی هایی که از سال 1990 تا 2015 انجام شد نشان داد که قهوه و افسرگی می توانند رابطه مستقیمی باهم داشته باشند و کافئین موجود در قهوه در کاهش احتمال ابتلای افراد به افسردگی نقش چشمگیری دارد.

این بررسی ها آنجایی نتایج مهمتری به همراه شد که در یک آزمایشی که بر روی 300 نفر یرای تاثیر قهوه و افسردگی انجام شد نشان داد که نوشیدن 3 فنجان قهوه در روز در زنان، احتمال فکر کردن به خودکشی را به شکل ویژه ای کاهش می دهد، این موضوع در مورد مردان با درصد کمتری همراه بود.

پس طبق بسیاری از تحقیقات مختلف و آزمایشاتی که انجام شده است نشان می دهد که نوشیدن قهوه کافئین دار قادر است میزان افسردگی در افراد را کاهش دهد، اما این تمام ماجرا نیست و لازم است بخش بعدی را با دقت مطالعه کنید:

تاثیرات منفی قهوه بر افسردگی

قهوه و افسردگی

شاید موضوع که در نگاه اول با دیدن این تیتر به آن فکر کنید تناقض میان بخش قبلی و این تیتر می باشد و این سوال برای شما پیش بیاید که بالاخره قهوه ضد افسردگی می باشد و یا بالعکس باعث افسردگی؟!!

باید گفت این تناقض فقط در فکر و صحبت ما نیست، بلکه در بین بسیاری از دانشمندان این مورد به وضوح مشاهده می شود و ما لازم دانستیم که هر دو دیدگاه را برای شما معرفی کنیم.

خیلی از دانشمندان و محققان در مورد قهوه و افسردگی بر این باور می باشند که شاید در ابتدا باعث شود که افسردگی در افراد کاهش پیدا کند ولی در طولانی مدت این موضوع کاملاً برعکس شده و در واقع کافئین خود یکی از علت های افسردگی در افراد می شود.

بررسی ها نشان می دهد قهوه می‌تواند برخی از محرک‌های عصبی مثل دوپامین یا گاما – آمینوبوتریک اسید را مختل کند، طبق تحقیقات علمی اختلا در فعالیت دوپامین در بدن و به نوعی کاهش مقدار آن باعث عوارض مختلفی در بدن افراد می شود که مهمترین آن بی انگیزگی می باشد.

زمانی که شما با بی انگیزگی همراه می شوید برای تامین آن روی به محرک های خارجی مانند سیگار، چای و یا خود قهوه می شوید.

از سوی دیگر کاهش گاما – آمینوبوتریک افراد را پرخاشگر، بی‌قرار و مضطرب می‌کند و باعث می‌شود خود را بیشتر نقد کنند و این در واقع می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که قهوه همانطور که می تواند در بعضی افراد باعث شادی، نشاط و انگیزه شود، همانطور نیز می تواند باعث مشکلاتی شود که دقیقاً همان علائم افسردگی می باشد.

بالاخره قهوه و افسردگی ضد هم می باشند یا برعکس؟

کافئین ضد افسردگی

به طور قطع موضوعی که وجود دارد این می باشد که هنوز علم نتوانسته پاسخ قطعی برای نحوه ارتباط قهوه و افسردگی پیدا کند و به همین خاطر می باشد که هنوز که هنوزه، هر ساله آزمایشات گسترده ای برای پی بردن به این موضوع انجام می شود.

اما چیزی که می توان بعد از بررسی آزمایشات نتیجه گیری کرد این می باشد که بسته به شخص استفاده کننده این موضوع می تواند کاملاً متفاوت باشد. در بسیاری از موارد قهوه بر افسردگی تاثیرات مثبتی به همراه داشته است، اما از طرفی برخلاف این موضوع نیز مشاهده شده است.

از طرفی بسیاری از علائم مخرب قهوه مخصوصاً در زمان کم کردن مصرف آن مانند بی خوابی، اختلالات عصبی زمانی ایجاد می شود که شما نتوانید میزان مصرف و نوشیدن قهوه را مدیریت کنید.

در واقع این اعتیاد به قهوه می باشد که در طولانی مدت باعث ایجاد علائمی شبیه به افسردگی می شود و اگر شما قادر باشید نحوه مصرف خود را به شکل درستی انجام دهید قهوه و افسردگی در واقع ضد هم می باشند.

قهوه و داروهای ضد افسردگی

داروهای ضد افسردگی

در پایان نیز قصد داریم نقش و تاثیر استفاده از قهوه بر روی کسانی که مبتلا به بیماری افسردگی می باشند و داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند را باهم بررسی کنیم

قبل از هر چیزی لازم است این افراد میزان قهوه مصرفی خود را به شکل جدی کنترل کنند و تلاش کنند با جایگزین کردن نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه های بدون کافئین به جای قهوه معمولی، عوارض اثرات مخرب قهوه را کنترل کنند.

از طرفی قهوه با داروهای ضد افسردگی در برخی از موارد دچار اختلالاتی می شود که لازم است قبل از مصرف، حتماً با پزشک معالج در مورد این موضوع مشورت شود.

از جمله این موارد داروی ضد افسردگی MAOI می باشند که محرک می باشد. از طرفی کافئین موجود در قهوه نیز به خاطر محرک بودن می تواند باعث مشکلاتی برای شخص بیمار شود، تپش قلب، افزایش فشار خون و اضطراب مهمترین این اختلالات می باشد.

داروی ضد افسردگی سه حلقه ای نیز مورد بعدی می باشد که افراد بیمار در هنگام مصرف آنها باید از نوشیدن قهوه به طور همزمان خودداری کنند. این داروها در هنگام نوشیدن قهوه میزان جذب بسیار کمتری دارند، به همین خاطر پزشکان توصیه می کنند که به مدت ۱ ساعت قبل و ۲ ساعت بعد از مصرف این داروها از نوشیدن قهوه پرهیز شود.

در پایان نیز باید به این موضوع اشاره کنیم که هرچند ارتباط قهوه و افسردگی کمی سخت و پیچیده می باشد اما شما قادر هستید با رعایت الگوی مصرف قهوه از فواید و خواص آن در کاهش این بیماری بهره مند شوید.

0/5 (0 نظر)

پرسش ، پاسخ ، دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture