قهوه در اسلام (بررسی تاریخچه و حکم شرعی نوشیدن آن)
موضوعی که گاها در مورد نوشیدن قهوه در مورد آن می شنویم این است که پیامبر در مورد نوشیدن قهوه صحبت کرده و آن را جایز ندانسته و آن را یکی از نشانه های آخر الزمان معرفی کرده است، ما در این مقاله سعی داریم به طور کامل در مورد گذشته قهوه در اسلام و موارد شرعی نوشیدن آن صحبت کنیم.
قهوه کپی لواک (مدفوع حیوان) نیز یکی از موارد دیگری می باشد که در مورد نوشیدن آن نظرهایی وجود دارد که ما در ادامه کار خود تمام این موارد را به طور کامل و جامع بررسی خواهیم کرد.
ریشه قهوه در اسلام و بررسی تاریخچه آن
جالب است بدانیم این نوشیدنی که گاها در مورد ممنوع بودن آن در اسلام صحبت می شود از یک کشور اسلامی به نام یمن به جهان معرفی شده است و اولین افرادی که از نوشیدن آن لذت بردند صوفیان کشور یمن بوده اند!
درست است که دانه های قهوه در کشور اتیوپی و توسط بزهای یک چوپان کشف شد ولی این کشور یمن و شهر موکا (قهوه موکا نیز از این شهر گرفته شده) بود که اولین نوشیدنی های قهوه را به جهان عرضه کردند.
تا این حد نوشیدنی قهوه برای صوفیان جذاب بود که با خوردن آن و ایجاد نشاط بیشتر تلاش می کردند نماز بیشتری بخوانند و برای عبادت های خود شب زنده داری کنند.
این موضوع تا زمانی پیش رفت که به نشاط آور بودن و جذابیت قهوه باعث شد در جهان اسلام و عرب این نوشیدنی به سرعت گسترش پیدا کند و محل های بسیاری به عنوان قهوه خانه برای نوشیدن آن دایر شود.
این قهوه خانه ها پس از گذشت مدت زمانی تبدیل به مکان هایی برای صحبت کردن و گپ های گروهی در مورد سیاست و مذهب شد، این موضوع نه به مزاج حاکمان و نه روحانیون مسلمان خوش نمی آمد.
به همین خاطر تصمیم به ایجاد شبهه در مورد نوشیدن قهوه کردند و این نوشیدنی را هم طراز شراب دانستند و ایجاد سر خوشی و سر حال شدن از نوشیدن قهوه را بهانه ای قرار دادند تا نوشیدن آن را حرام اعلام کنند.
خرید دانه قهوه عربیکا
آیا پیامبر نوشیدن قهوه را نشانه آخر الزمان دانسته؟
گاها مشاهده شده که واعظان و سخنوران که حتی افراد معروفی نیز می باشند با استناد به حدیث «شاربون بالقهوات» که توسط پیامبر نقل شده است این موضوع را بیان می کنند که: پیامبر اسلام قهوه را نشانه آخر الزمان می دانست.
از آنجایی که ما در این موضوع تخصص کامل نداریم این مورد را به کارشناسان این حوزه ارجاع می دهیم و از آنها نقل بیان می کنیم: در ارتباط با پرسش باید گفت عبدالله بن مسعود میگوید که پیامبر(ص) نوشیدن مستمر قهوهها را با عبارت «شَارِبُونَ بِالْقَهَوَات» به عنوان یکی از نشانههای آخرالزمان بیان فرمود:
«پس از من گروهی میآیند که غذاهاى رنگین و گوارا میخورند، چهارپایان را سوار میشوند، زنان مانند زنی که براى شوهر آرایش میکند، آرایش میکنند و آرایش خود را مانند زنان به دیگران نشان میدهند. لباسشان لباس پادشاهان ستمگر باشد. اینان در آخرالزمان منافقان امت هستند و قهوه میخورند و قماربازی میکنند…»[1]
اما موضوعی که کارشناسان این حوزه بیان می کنند این است که وقتی در مورد قهوه در اسلام صحبت می کنیم باید دانست که مراد از «قهوه» در متون کهن تاریخی و روایی مخصوصا در روایت بالا همان «خمر» و شراب مست کننده می باشد.
جالب است بدانید که اصلا زمان پیامبر نوشیدن چیزی که امروزه با نام قهوه آن را می شناسیم وجود نداشته که بخواهیم این روایت را به قهوه امروزی نسبت بدهیم.
آیا نوشیدن قهوه کپی لواک جایز است؟
موردی بعدی که امروزه در مورد قهوه در اسلام باید به آن پرداخت و بررسی کرد، تولید و مصرف گران قیمت ترین قهوه جهان یعنی قهوه کپی لواک می باشد.
این قهوه که از خوردن دانه های قهوه توسط یک حیوان شبیه به سمور و سپس مدفوع دانه های قهوه تهیه می شود، مصرف و نوشیدن آن در اسلام شبهاتی به همراه داشته است.
از یک طرف مدفوع هر حیوان حرام گوشتی که دارای خون جهنده می باشد در اسلام حرام است و خوردن آن جایز نیست و قابل پاک شدن نیست، اما فقها بر ایت باورند که اگر آن شیء خورده شده مانند هسته خرما باشد و پس از دفع شدن تغییر چندانی در حالت اولیه ایجاد نشود تنها متنجس می باشد و قابل پاک شدن است.
به همین خاطر بعضی از فقها و مراجع تقلید نوشیدن قهوه کپی لواک را جایز دانسته و بعضی دیگر آن را جایز نمی دانند.
آیا به طور کلی جایز است یا نه نوشیدن قهوه یا کافی
سلام ممنون از همراهیتون، اینکه جایز است یا نه رو تنهای با دقت به این نکته که سالیان سال قهوه و نوشیدن آن در ایران و جهان اسلام وجود داشته و دارد می تونیم جواب بدیم که به طور قطع جایز است و در این مقاله هم سعی کردیم گاها مواردی که ممکن است شک و شبه ای در موردش وجود داشته باشه را پاسخ بدیم.
حوزه
به نظرم مقاله حرفه ای به نظر نمی رسه.. اگه تحقیق قراره انجام بشه صرف اینکه بگیم خاستگاه فلان چیز یه کشور مسلمان بوده کافی نیست. صوفیه هم ربطی به اسلام نداره.. به نظر میاد اول نتیجه گیری شده بعد دلیل اورده شده.
سپاس از نظرتون، ولی ما سعی کردیم در بخش دوم مقاله به طور کامل در مورد نظر اسلام و پیامبر اکرم (ص) نیز اطلاعات کاملی بدیم. ما قطعاً در این حوزه متخصص نیسیتم و سعی کردیم که تنها نقل قول کننده باشیم، همین
چند تا ایراد در متن هست
شاربون بالقهوات آیه نیست. آیه فقط برای قران استفاده می شود.
حوزه درسته، نه حوضه
واعضان اشتباهه، واعظان درسته
ممنون از دقت بالاتون، اصلاح شد 🙂
سلام اگر ممکن است عکس و مطالبی که در سایت می گذارید از لحاظ انسانی و اسلامی رعایت شده باشد مثلاً حجاب و عفاف