شاید با شنیدن نام قهوه قجری به یاد آهنگ خواننده محبوب یعنی محسن چاووشی بیافتید و برای شما سوال پیش آمده باشد که داستان این نوشیدنی چیست و چرا اینقدر در داستان ها و آهنگ ها از آن استفاده شده است.
نام قهوه قجری از کجا می آید و چرا به این نام مشهور شده است و ویژگی های این نوشیدنی پر آوازه چه بوده است از سوالاتی می باشد که ما سعی داریم در این مقاله از مجله کافی مافی با شما بررسی کنیم.
تاریخچه و معرفی قهوه قجری
شاید برایتان جالب باشد بدانید زمانی که ما ایرانی ها قهوه می نوشیدیم خیلی از نقاط جهان نام قهوه را هم نشنیده بوده اند.
قبل از قرن نوزدهم میلادی قهوه اولین نوشیدنی پر طرفدار در ایران به حساب می آمد که به مرور این چای بود که توانست گوی رقابت را نسبت به قهوه برباید و نوشیدن آن گسترش پیدا کند.
در زمان صفویه بود که مصرف قهوه و گسترش آن با رشد چشمگیری همراه بود که دلیل آن هم ساخت قهوه خانه های گسترده برای نوشیدنی قهوه و ایجاد فرهنگ کافه نشینی در بین مردم بود.
اما مصرف قهوه در زمان حکومت قاجار در ایران دچار چالشی عجیب شد، آن هم ورود قهوه به سیاست بود که باعث شد جان بسیاری از افراد مشهور و معروف را به صورت مستقیم و غیر مستقیم بگیرد.
این موضوع آنقدر گسترش پیدا کرد که نام جدیدی به نام قهوه قجری گسترش پیدا کرد، نوعی از نوشیدنی قهوه که برای کشتن مخالفان حکومت مورد استفاده قرار می گرفت.
گفته میشود این روش کشتن، به ویژه پس از دورۀ ناصرالدین شاه رایج بود و فرزند او، ظل السلطان، حاکم اصفهان از قهوۀ مسموم به سیانور و اسید آرسنیک بسیار استفاده میکرده است.
اینکه چرا از قهوه برای کشتن در زمان قاجار استفاده می شد مهمترین دلیلش عدم وجود هیچ گونه آثار جسمی قابل مشاهده از جمله کبودی و خونریزی در مرگ شخص مورد نظر بود.
قهوه قجری، موضوع خواستگاری
قبل از اینکه از قهوه قجری برای کشتن و به قتل رساندن رقیبان سیاسی استفاده شود نوشیدن این قهوه در مراسم خواستگاری ها خاندان قجر رواج داشت.
در رسم و رسومات خاندان قجر این دیدگاه وجود داشت که فردی که به خود اجازه می دهد به خواستگاری دختران آنها بیاید باید جرئت مرگ و کشته شدن را داشته باشد.
در زمان خواستگاری دو فنجان قهوه برای خواستگار می آوردند که یکی آلوده به زهر یا ماده ای برای مرگ بود و یک فنجان قهوه سالم، خواستگار در صورت انتخاب فنجان آلوده کشته می شد و در صورت انتخاب فنجان قهوه سالم داماد خانواده می شد.
بعد از همین رسم و رسومات بود که این موضوع در عرصه های سیاست کشور نیز راه پیدا کرد و بزرگان بسیاری را به دام مرگ کشید که در ادامه آنها را معرفی خواهیم.
اتفاقات غم انگیز با نوشیدن قهوه قجری در تاریخ ایران
واقعا غم انگیز برای دوست داران قهوه که بدانند با این نوشیدنی فوق العاده چه انسان هایی از تاریخ ایران حذف شده اند و می توان مفهوم این جمله که هر وسیله بسته به اینکه چه نوع استفاده می شود می تواند خوب باشد یا بد را در این موضوع فهمید.
مشیرالملک یکی از مشهورترین افرادی بود که توسط نوشیدنی قهوه قجری به قتل رسید، وی که به مرور در دربار ضل السلطان که وزیر اعظم دربار به حساب می آمد و روز به روز در حال پیدا کردن محبوبیت بود و همه پی به باکفایتی و لیاقت ایشان برده بودند و در ماجراهایی مانند تحریم تنباکو به مخالفت با این شاه قاجار پرداخت.
اما طولی نکشید که این شاه قاجار این وزیر را از کار برکنار کرد، اما این تمام ماجرا نبود، ظل السلطان جهت دستیابی به مشیر نقشه ای چید و خود را به بیماری زد و در منزل بستری شد. خبر بیماری او پخش شد و مشیر را متقاعد کردند عیادت شاهزاده برود.
میرزا علی خان مستوفی خزانه، میرزا محمد خان امین الدوله، حاج میرزا محمد حسن شیخ الاسلام و میرزا حبیبالله مشیر الملک از جمله مهمترین افراد حاظر در این عیادت بودند که هر 4 نفر آنها با نوشیدن قهوه قجری پس از 3 روز در خانه هایشان فوت کردند.
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که مگر آنها از داستان قهوه قجری و نوشیدن آن اطلاع نداشتند؟ درست است که همه افراد از این موضوع اطلاع داشتند اما راه چاره و انتخابی نداشتند و در صورت عدم پذیرش نوشیدن قهوه، اینکار به اجبار انجام می شد و قهوه را به آنها می خوراندند.