اعتیاد به چای که یکی از نوشیدنی محبوب در جهان و مخصوصاً ایران می باشد می تواند عوارض و خطرات زیادی با خود به همراه داشته باشد که به طور ناخواسته گریبان گیر خیلی از افراد جامعه می شود. ممکن است شما به خودی خود متوجه نشده باشید که معتاد چایی شده باشید ولی این را بدانید که قدرت اعتیاد چای بسیار بالاست.
اما سوال اینجاست که کسانی که معتاد به مصرف چای می شوند دارای چه مشخصاتی می باشند و این اعتیاد به چای چه مضراتی برای فرد مصرف کننده به همراه خواهد داشت و راهکار نجات از این خطرات چه مواردی می باشد؟ اینها تمام سوالاتی می باشد که سعی داریم در این مقاله از کافی مافی به طور کامل آنها را بررسی کنیم؟
چرا مصرف چای اعتیاد آور است؟
اینکه آیا واقعاً چای دارای ترکیباتی می باشد که باعث می شود افراد اعتیاد به چای و نوشیدن آن پیدا کنند موضوعی می باشد که با جواب ها و واکنش های زیادی همراه می باشد.
ما در ابتدا سعی می کنیم که در چند مورد این موضوع را به طور علمی و دقیق بررسی کنیم و جواب هایی را به شما ارائه کنیم که بر اساس نتایج تحقیقات به دست آمده است پس با ما همراه باشید:
1. کافئین عامل اصلی اعتیاد به چای
به طور کلی اولین موردی که شاید شما هم حدس زده باشید وجود کافئین در چای می باشد، شاید در نگاه اول با خود بگویید که میزان کافئین قهوه که بسیار بالاتر می باشد پس چرا چای افراد را معتاد خود می کند؟
پاسخ به این سوال ساده می باشد و باید گفت وجود کافئین باعث می شود اعتیاد به قهوه نیز اتفاق بی افتد و هم نوشیدن بیش از حد قهوه و هم نوشیدن چایی هر دو افراد را وابسته خود خواهد کرد.
در واقع کافئین یک محرک سیستم عصبی مرکزی است که به نوعی باعث ایجاد آرامش و تحریک لذت در افراد می شود و می توان گفت نه تنها کافئین بلکه هر ماده و عمل لذت بخش خطر اعتیاد را با خود به همراه خواهد داشت، از مواد مخدر، سیگار و قلیان گرفته تا رابطه های جنسی و موارد دیگر، همه در یک موضوع با هم مشترک می باشند و آن هم لذت بخش بودن آنهاست.
خرید قهوه فوری
2. ماده تئین موجود در چایی فرد را معتاد خود می کند
علاوه بر کافئین که در قسمت قبل در مورد آن صحبت کردیم که وجودش در چای باعث ایجاد لذت در فرد مصرف کننده می شود می خواهیم ماده دیگری معرفی کنیم که مخصوص خود چای می باشد و می تواند عدم توجه به مدیریت آن باعث اعتیاد به چای در شما شود.
ماده آرام بخش «تئین» یک محرک سیستم اعصاب سمپاتیک می باشد که موجب افزایش ترشح آدرنالین در خون شما می شود. شاید نام آن را تابحال نشنیده باشید ولی اگر فردی باشید که چای مصرف می کنید احتمالاً نتایج آن را به وضوح مشاهده کرده اید.
وقتی شما از سرکار به منزل بر میگردید و یا فعالیت سنگینی انجام داده اید و بی حال می باشید اگر دقت کرده باشید با نوشیدن یک لیوان چای حال شما عوض می شود و سرحال می شوید، این حال خوب دلیلی جز ماده تئین ندارد.
خرید چای ماسالا
3. اعتیاد به چای با مواد افزودنی
موضوعی که شاید اثبات آن اتفاق نیفتاده است اما دلایل و شواهد نشان دهنده درست بودن این ادعا می باشد. درست است که چای به خودی خود دارای مواد طبیعی می باشد که می تواند با ایجاد لذت در فرد باعث ایجاد اعتیاد شود اما آیا واقعا کافئین و تئین موجود در چای تا این میزان تاثیر گذار باشند؟
قبل از هر چیزی می خواهیم یک موضوع ساده را برای شما معرفی کنیم که سعی کنید تنها با دیدن آن کمی بهش فکر کنید:
کمی مشکوک نیست که بیش از 90 درصد افرادی که معتاد می باشند سیگار می کشند و بیش از 90 درصد افرادی که سیگار می کشند به نوشیدن چای نیز معتاد می باشند؟
این موضوع چندین سال است که مطرح شده که بسیاری از تولیدکنندگان خارجی چای برای اینکه مصرف کنندگان خود را حفظ کنند روی به اضافه کردن مواد افزودنی اعتیاد آور کرده اند، البته این موضوع هنوز ثابت نشده است.
بیشتر بخوانید:
نشانه های اعتیاد به چای در افراد چیست؟
در قسمت های قبلی به شما نشان دادیم که از لحاظ علمی و تحقیقاتی که انجام شده است به طور قطع اعتیاد به چای یک توهم و گمانه زنی نمی باشد و واقعاً این موضوع وجود دارد.
هر فردی بهتر از هر شخص دیگری می تواند تشخیص دهد که آیا معتاد چیزی می باشد یا خیر؟ ما در اینجا می خواهیم مهمترین مواردی که شما می توانید از طریق آن به این موضوع پی ببرید که آیا واقعا شما هم این اعتیاد را پیدا کرده اید یا خیر را برای شما بیان کنیم تا بتوانید بهتر نتیجه گیری کنید.
- فردی می باشید که از نوشیدن چای بسیار لذت می برید و آرامش پیدا می کنید؟
- اگر چند ساعت یا چند روز به چای دسترسی نداشته باشید احساس افسردگی، کلافه شدن و سردرد پیدا می کنید؟
- در بین تمام نوشیدنی ها حتی در هوای گرم نیز نوشیدن چایی را ترجیح می دهید؟
- همیشه مراقب موجود بودن چای و قند در منزل می باشید و قبل از آنکه تمام شود دوباره می خرید؟
- با اینکه چای سر و سیاه هم شده باشید تلاش می کنید از هدر رفتن آن جلوگیری کنید و آن را می نوشید؟
- بعد از غذا و میهمانی ها اولین موردی که به آن فکر می کنید نوشیدن چای می باشد؟
چرا اعتیاد به چای خطرناک است؟
مشکلی که خیلی از ما در برخورد با موضوعات مختلف داریم عدم رعایت حد تعادل و دچار شدن به افراط و تفریط می باشد، هر چیزی حتی اکسیژنی که حیاتی ترین ماده جهان برای انسان می باشد نیز با مصرف زیاد باعث خفگی و مرگ انسان می شود.
نه چای آنقدر خطرناک و مضر است که بخواهیم از نوشیدن آن صرف نظر کنیم و نه آنقدر مفید است که بخواهیم روزی 10 لیوان چای بنوشیم، ما در اینجا می خواهیم در مورد مضرات و خطرات احتمالی اعتیاد به چای صحبت کنیم که در نتیجه مصرف زیاد (تاکید میکنیم مصرف زیاد) برای بدن شما ایجاد می شود.
- مواد افزدونی مخصوصاً مواد معطر شیمیایی که به چای افزوده می شود دارای فنول می باشند که در صورت استفاده بسیار زیاد میتواند باعث ابتلا به سرطان شود.
- در صورتی اعتیاد به چای بعد از غذا شما در طولانی مدت به خاطر عدم جذب آهن در بدن ممکن است دچار به بیماری کم خونی شوید. (این موضوع برای بانوان که دفع آهن بیشتری دارند خطرناک تر می باشد.)
- تانن موجود در چای ادرار آور می باشد و با افزایش این موضوع در طولانی مدت پلاسما خون شما غلیظ می شود.
- تحقیقات نشان داده گیاه چای دارای ماده ای می باشد به نام اگزالیک اسید، که مسموم کننده بوده و اختلالات متابولیسمی ایجاد می کند. این ماده در کلیه رسوب خواهد کرد و باعث بیماری سنگهای کلیوی می شود.
- مصرف چای برای سلامت دندان ها مضر می باشد و در طولانی مدت باعث سیاه شدن آنها می شود.
- احتمالاً با این موضوع زیاد مواجه شده اید که مصرف و اعتیاد به چای باعث افزایش اسید معده شده و ممکن است باعث ایجاد دردهایی در معده و گاهاً زخم معده شود.
راهکار پیشنهادی برای کاهش مصرف و عوارض استفاده
فراموش نکنید با این همه موارد و مضرراتی که در مورد مصرف بیش از حد چای بیان کردیم باز هم به طور قطع نوشیدن چای جز سالم ترین گزینه های رایج و محبوب جهان می باشد که اگر بتوانید مصرف خود را متعادل کنید و از اعیاد به چای پرهیز کنید نیاز به اقدام خاصی ندارد اما با رعایت نکات زیر می توانید تاثیر مثبت و مفیدی در ارزش غذایی چای داشته باشید.
- سعی کنید نوشیدن چای را یک ساعت قبل و 2 ساعت بعد از غذا متوقف کرده تا آهن غذا دفع نشود.
- اضافه کردن کمی شیر به چای مخصوصاً در وعده صبح می تواند نقش مفیدی در سلامت چای ایفا کند.
- از چای تازه دم برای نوشیدن استفاده کنید (ده دقیقه اولیه دم کشیدن) زیرا چای تازه دارای آنتی اکسیدان زیادی می باشد که برای بدن انسان بسیار ارزشمند می باشد و هر چقدر زمان می گذرد میزان آنتی اکسیدان کم شده و میزان اگزالت که یک ماده مضر برای بدن می باشد افزایش می یابد.
- اگر می توانید چای سفید و چای سبز را جایگزین استفاده از چای سیاه کنید، زیرا خواص چای سبز و سفید بیشتر است.
- استفاده از حل درون چای سیاه می تواند کمک ویژه ای به افرادی که اعتیاد به چای دارند کند اما توجه کنید که استفاده از آن یک فیلتر برای مصرف خیلی زیاد چایی نمی باشد.
منبع: www.healthline.com