جالب است بدانید قهوه بعد از نفت دومین کالای مبادله شده در جهان به حساب می آید، این موضوع نشان دهنده اهمیت بالای قهوه در رژیم غذایی دنیای مدرن می باشد. اما این محبوبیت تنها مربوط به این دوران نمی باشد از گذشته و در زمان حکومت های قدیمی مانند عثمانی چالش های زیادی برای این نوشیدنی اتفاق افتاده، قهوه و مجازات مرگ یکی از این موارد است!
اگر نگاهی به تاریخچه نوشیدنی قهوه بی اندازیم، به کشورهای اسلامی می رسیم که در ابتدا از قهوه بسیار استقبال کردند و دلیل آن هم تلاش حکومت های اسلامی برای جایگزین کردن قهوه با شراب و همچنین تبدیل میخانه ها به قهوه خانه بود، اما این اسقبال ها دوام چندانی نداشت.
خرید قهوه ترک
واکنش حکومت عثمانی به نوشیدن قهوه
همانطور که گفتیم نوشیدن قهوه در دنیای اسلام بسیار گسترش پیدا کرد از همین طریق «اوزدمیر پاشا» در سال 1555 میلادی، زمانی که به عنوان فرماندار پادشاه عثمانی در یمن بود این نوشیدنی را به استانبول، پایتخت حکومت عثمانی آورد.
از همان ابتدا قهوه بسیار مورد استقبال مردم استانبول قرار گرفت و تا جایی که یک روش تهیه و رست جدید برای تهیه قهوه به دست آوردن که باعث ایجاد یک طعم دلچسب در قهوه می شد.
این علاقه چشم گیر مردم باعث رشد چشم گیر محل هایی برای نوشیدن قهوه شد، محل هایی که با گذشت زمان تبدیل شد به مکان هایی برای صحبت و بررسی مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه!
اما تاریخ نشان داده است که اکثر حکومت های جهان از مکان هایی که محل اجتماع و صحبت در مورد مسائل سیاسی باشد استقبال نخواهند کرد، مخصوصا مکان هایی که با نوشیدن قهوه که بخاطر وجود کافئین موجود در آن باعث ایجاد سر زندگی و شادابی در افراد می شود.
قهوه و مجازات مرگ در حکومت عثمانی گواه همین ماجراست، حکومتی که یک روز از ورود قهوه به کشورش استقبال می کرد تنها پس از حدود 100 سال از ورود این نوشیدنی محبوب، «سلطان مراد چهارم» پادشاه وقت حکومت عثمانی برای نوشیدن آن مجازات مرگ را انتخاب کرد.
ترس از نوشیدن قهوه در حکومت ها
موضوعی که در حکومت عثمانی اتفاق افتاد تنها یک نمونه از واکنش های تند در مقابل نوشیدن قهوه بود، اما واقعا دلیل اصلی این موضوع چیست؟ چرا باید نسبت به نوشیدن قهوه اینقدر ترس وجود داشته باشد تا حدی که مجازات مرگ برای آن انتخاب شود.
تاریخ به طور واضح نشان داده که جکومت ها و رهبران مذهبی جامعه در مقابل هوشیاری مردم و ایجاد گردهمایی هایی که بخواهند به طور هوشیار و دقیق در مورد مسائل سیاسی و مذهبی گفتگو کنند واکنش نشان می دهند، تا جایی که برای قهوه و مجازات مرگ آن نیز برنامه ریزی می کنند.
تجربه نشان داده همین محفل های گروهی می باشد که آغازگر بسیاری از واکنش ها و جرقه زدن برای انجام انقلاب های بزرگ بوده است، و کاری که حکومت های مخصوصا دیکتاتوری مثل عثمانی انجام می دادند پاک کردن صورت مسئله و حذف سریع مخالفین می باشد.
موارد زیادی دیگری شبیه به این اتفاق، مخصوصا در حکومت های اسلامی که در مکه و قاهره وجود داشت اتفاق افتاد و در ابتدا سعی کردند با ایجاد باور های غلط باعث ترد شدن مردم از آمدن به قهوه خانه جلوگیری کنند ولی وقتی جواب مثبتی نگرفتند تمام قهوه خانه ها را تعطیل و نوشیدن قهوه را غیر مجاز اعلام کردند.
تا جایی که بعضی از بزرگان این حکومت ها نوشیدن قهوه را حرام اعلام کرده و نوشیدن آن را محاربه با خدا دانستند.!!
اما موضوعی که همیشه با مطالع تاریخ می توان به آن پی برد این است که حق بودن یک موضوع را می توان مخفی کرد اما نمی توان نابود کرد.
قهوه و مجازات مرگ و حرام کردن آن در یک سوء، تبدیل شدن به محبوب ترین نوشیدن جهان (بعد از آب) در سوی دیگر!
فروشگاه قهوه کافی مافی