تاثیر قهوه بر مغز و تمرکز موضوع بسیار مهمی می باشد که خیلی از افراد کنجکاو هستند که بدانند آیا خوردن قهوه و اسپرسو روی عملکرد ذهن آنها به چه طریقی انجام میشود و آیا این اثرات مثبت است یا منفی؟
قهوه در گذشته داخل کشور ما به ناحق مورد کم لطفی زیادی قرار میگرفت، اما با گذشت زمان به عنوان یک نوشیدنی فوق العاده سالم در حال قرار گرفتن در رژیم غذایی ما ایرانی ها می باشد. همچنین طبق مطالعات؛ قهوه نتایج فوق العاده ای روی حافظه و جلوگیری از بیماری هایی مثل آلزایمر و پارکینسون دارد.
ویدیو نحوه تاثیر قهوه بر مغز و تمرکز
داخل این کلیپ به طور دقیق بررسی کردیم تا از نحوه تاثیر قهوه بر مغز و تمرکز آگاه شوید. جالبه داخل این ویدیو به این نکته اشاره میشه که قهوه در بعضی موارد مانند ماده مخدر کوکائین عمل میکنه!
نکته مهم: اگر ویدیو برای شما نمایش داده نشد، صفحه خود را یکبار رفرش کنید. (صفحه گوشی را از بالا به سمت پایین بکشید)
نظر پزشکان در مورد تاثیر قهوه بر مغز و تمرکز
اجازه بدید بدون هیچ توضیح اضافی همین ابتدای کار برای بررسی تاثیر قهوه بر مغز ما به سراغ نظرات پزشکان متخصص دنیا برویم و این موضوع را از زبان آنها بررسی کنیم.
دکتر استفان گیلمن، روانپزشک در منهتن آمریکا
“کافئین قهوه هوشیاری شما را افزایش می دهد، از خواب آلودگی شما جلوگیری می کند و به همین خاطر عملکرد شناختی را در بدن شما افزایش می دهد. ولی باید دقت کرد که این موضوع تنها در زمانی اتفاق میافتد که حد استاندارد مصرف کافئین رعایت شود، با اینکارقهوه تمرکز شما را نیز افزایش خواهد داد.”
دکتر گیلمن همچنین در ادامه به این نکته نیز اشاره میکنن که : اما لازم است دقت شود که اثرات کافئین همیشه مثبت نیست.در برخی موارد در صورت استفاده علائمی همچون اضطراب و استرس سراغ شخص می آید، مخصوصاً اگر فرد مبتلا به اختلالات اضطرابی باشد. پس موقع مصرف به این نکته دقت کنید.
دکتر دیا اسمایلی، متخصص قلب و متخصص داخلی در مرکز پزشکی کلمبیا
«مصرف قهوه باعث تغییرات در انتقالدهنده های عصبی میشود و مغز شما را تحریک میکند و حالت برانگیختگی، هوشیاری و تمرکز را در شما ارتقا میدهد».
دکتر اسمایلی همچنین در مورد تاثیر قهوه بر مغز و تمرکز بیان میکند:
“کافئین ممکن است در صورت مصرف بیش از حد مجاز بخاطر افزایش ضربان قلب، باعث ایجاد احساسات اضطرابی در فرد شود. کافئین تولید کورتیزول، آدرنالین و نوراپی نفرین را افزایش میدهد که هورمونهای استرس محسوب میشوند و میتوانند ضربان قلب را سریعتر کنند که نتیجه مثبت آن افزایش انرژی در بدن شما می باشد اما اگر شما با اختلالات روانی رو به رو باشید این موضوع ممکن است باعث تشدید عصبانیت در شما شود و می تواند خواب شما را مختل کند”
دکتر اسمایلی در ادامه صحبت خود به این موضوع نیز اشاره میکند که: کافئین قهوه خلق و خو را در شما بهبود می بخشد و احتمال افسردگی را در شما کاهش میدهد. قهوه عملکرد مغز را تحریک می کند و در برابر آلزایمر و بیماری پارکینسون از شما محافظت میکند.
با توجه به صحبت هایی که از پزشکان متخصص در این حوضه بیان کردیم میتوان نتیجه گرفت که خوردن منطقی و در حد مجاز قهوه قطعاً تاثیرات مثبت و فوق العاده ای روی مغز و تمرکز شما خواهد داشت. ولی در صورت مصرف بیش از حد مجازنتیجه برعکس خواهد شد.
اما اگه حد مجاز قهوه را در طول روز نمیدونید باید گفت 3 فنجان در طول روز برای بزرگسالان میباشد. (اطلاعات بیشتر در مورد مصرف مجاز قهوه)
مواد موثر موجود در قهوه
در اینجا مهمترین عناصر فعال قهوه ذکر شده است:
کافئین: کافئین ماده اصلی موجود در قهوه، سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند. این ماده رایج ترین ماده روانگردان در سراسر جهان است.
اسیدهای کلروژنیک (CGAs): این آنتی اکسیدان های پلی فنول ممکن است از برخی مسیرهای بیولوژیکی مانند متابولیسم قند خون و فشار خون بالا بهره مند شوند، که هر دو مربوط به خطر زوال عقل ناشی از سن هستند.
کافئین و کافول: در روغن طبیعی قهوه، مقادیر زیادی از این ترکیبات در قهوه بدون فیلتر وجود دارد. اینها ممکن است برای کبد مفید بوده و در برابر سرطان محافظت کنند، اما مصرف زیاد آن ممکن است کلسترول LDL را بالا ببرد .
تریگونلین: این ترکیب آلکالوئیدی در گرمای زیاد ناپایدار است و در هنگام رست دانه های قهوه اسید نیکوتین را تشکیل می دهد، همچنین به عنوان نیاسین (ویتامین B3) شناخته می شود. تریگونلین همچنین با مهار رشد باکتریها ممکن است به جلوگیری از حفره های دندانی کمک کند.
اما مقادیر این مواد در یک فنجان قهوه ممکن است متفاوت باشد. آنها به عوامل مختلفی بستگی دارند، از جمله نوع دانه های قهوه، نحوه رست دانه و میزان قهوه ایی که می نوشید!
چگونه قهوه بر مغز تأثیر می گذارد؟
هنگامی که به آن گیرنده ها متصل شود، گرایش نورون ها به فعالیت را مهار می کند که فعالیت عصبی را کند می کند. آدنوزین به طور معمول در طول روز رشد می کند و سرانجام باعث خواب آلودگی و خواب شما می شود.
کافئین و آدنوزین ساختار مولکولی مشابهی دارند. بنابراین وقتی کافئین در مغز وجود دارد، برای اتصال به همان گیرنده ها با آدنوزین رقابت می کند.
با این حال، کافئین فعالیت نورون های شما مانند آدنوزین را کند نمی کند بلکه از کند شدن آنها جلوگیری می کند. کافئین باعث تحریک سیستم عصب مرکزی می شود و باعث می شود هوشیار شوید.
آیا فواید قهوه برای مغز و حافظه ما تایید شده است!
قهوه و کافئین نیز ممکن است بر روی حافظه شما تأثیر بگذارند، اما تحقیقات در این زمینه متفاوت است. برخی از تحقیقات نشان داده اند که کافئین ممکن است حافظه کوتاه مدت را تقویت کند.
مطالعات دیگر در مورد فواید قهوه برای مغز نشان داده اند که قهوه هیچ تاثیری بر حافظه نمی گذارند یا حتی متوجه شده اند که عملکرد کافئین در کارهای حافظه اختلال ایجاد می کند.
محققان هنوز هم در مورد تأثیر کافئین بر حافظه بلند مدت بحث می کنند. با این حال، یک مطالعه کوچک نشان داد که کافئین ممکن است حافظه طولانی مدت را پس از یادگیری بهبود ببخشد.
هنگامی که افراد بعد از مطالعه یک سری تصاویر، قرص کافئین مصرف کردند، توانایی تشخیص این تصاویر 24 ساعت بعد افزایش یافت!
قهوه ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زخم را کاهش دهد!
بیماری آلزایمر شایعترین علت زوال عقل در سراسر جهان است. به طور کلی به آرامی شروع می شود اما با گذشت زمان شدیدتر می شود. آلزایمر باعث از بین رفتن حافظه و همچنین مشکل در تفکر و رفتار می شود. در حال حاضر هیچ درمانی شناخته شده وجود ندارد.
جالب اینجاست که عوامل مرتبط با رژیم غذایی ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل را تحت تأثیر قرار دهند. یکی از بهترین فواید قهوه برای مغز می تواند افزایش فعالیت آن و پیشگیری از فراموشی های مکرر باشد.
مطالعات مشاهده ای، مصرف مرتب و متوسط قهوه را با میزان خطر ابتلا به آلزایمر 65٪ کمتر همراه کرده است. با این حال، اثرات محافظتی قهوه و کافئین توسط آزمایشات کنترل شده تأیید نشده است.
قهوه و بیماری پارکینسون
بیماری پارکینسون نوعی اختلال مزمن سیستم عصب مرکزی است. این بیماری با مرگ سلولهای عصبی در مغز مشخص می شود که دوپامین را ترشح می کنند و برای حرکت ماهیچه ها مهم هستند.
پارکینسون عمدتاً بر حرکت تأثیر می گذارد و اغلب شامل لرزش است. هیچ روش درمانی شناخته شده ای برای این بیماری وجود ندارد، بنابراین پیشگیری را از اهمیت ویژه ای برخوردار می کند.
جالب است که مطالعات نشان می دهد که قهوه ممکن است به جلوگیری از پارکینسون کمک کند!
یک مطالعه مروری بزرگ، از 29٪ خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در افرادی که روزانه سه فنجان قهوه می نوشند، گزارش کرد. به نظر می رسد فواید قهوه برای مغز ما را نمی توان نادیده گرفت!
به نظر می رسد که کافئین موجود در قهوه ماده موثری است که مسئول این اثرات محافظتی است. برخی از افراد به کافئین حساس هستند، در حالی که برخی دیگر می توانند روزانه بسیاری از فنجان ها را بدون هیچ گونه عوارض جانبی بنوشند. این افراد می توانند قهوه دی کف که بدون کافئین است بنوشند!