سرانه مصرف قهوه در ایران و مقایسه آن با سایر کشورهای دنیا و مخصوصاً کشورهایی که بیشترین مصرف قهوه در جهان را دارند این امکان را فراهم میکند که از آینده صنعت قهوه در ایران بیشتر باخبر شویم.
لازم است به این نکته نیز اشاره کنیم که آمارهای جهانی در مورد مصرف قهوه تقریباً حدودی میباشد و این مواردی که در این مطلب ذکر میشوند دارای کمی تلورانس میباشد.
بیشترین مصرف قهوه در ایران
سرانه مصرف قهوه در ایران در سالهای گذشته با نوسانات قابل توجهی همراه بوده است. از آنجایی که ورود بسیاری از برندهای جهانی قهوه مانند قهوه لاوازا، قهوه ایلی، قهوه ساکوئلا و قهوه استارباکس در ایران ممنوع میباشند و به صورت قاچاق وارد میشوند به طور دقیق نمیتوان ارزیابی کرد ولی طبق چیزی که سازمان گمرک ایران در مورد واردات قهوه داخل ایران بیان کرده است سرانه مصرف قهوه بدین ترتیب میباشد:
- تا قبل از سال 2021، سرانه مصرف قهوه در ایران بسیار کم بوده و نزدیک به 0.25 کیلوگرم یا 250 گرم به ازای هر شخص بوده است که نسبت به آمار جهانی که متوسط آن 4 کیلوگرم میباشد بسیار عدد پایینی بوده و به همین خاطر؛ ایران در رتبه 133 از میان 195 کشور جهان قرار گرفته بوده است.
- اما بین سال های 2021 و 2023 مصرف قهوه در ایران رشد چشمگیری داشت تا جایی که بر اساس دادههای موجود مصرف قهوه دو برابر شده و به عدد 450 گرم به ازای هر نفر رسیده است و در رتبه بندی جهانی ایران در سال 2023 از نظر میزان سرانه مصرف کلی قهوه در رتبه 64 جهان قرار گرفت.
- پیش بینی ها نشان میدهد که این رشد مصرف ادامه دار باشد و تا سال 2028 تقریباً 30 درصد نسبت به اعداد امروزی رشد کند.
درسته که سرانه مصرف قهوه در ایران در حال رشد میباشد و فرهنگ قهوه خوردن در ایران در حال گسترش میباشد، اما هنوز راه زیادی تا رسیدن به سطح مصرف کشورهای پیشرو در این زمینه باقی مانده است و در ادامه قصد داریم مصرف قهوه در ایران را نسبت به بیشترین مصرف قهوه در جهان برای شما بررسی کنیم که به احتمال زیاد از این اعداد شوکه خواهید شد.
سرانه مصرف قهوه در جهان
سرانه مصرف قهوه در جهان به طور میانگین به ازای هر شخص تقریباً 4 کیلوگرم میباشد و این عدد برای 10 کشور اول در این رتبه بندی عدد عجیب 10 کیلوگرم میباشد.
ساده تر بخواهیم این موضوع را بیان کنیم باید گفت سرانه مصرف قهوه در 10 کشور اول جهان تقریباً 25 برابر ایران میباشد که جالب است بدانید 9 کشور از بین این 10 کشور داخل قاره اروپا میباشند.
10 کشور اول مصرف قهوه جهان به ترتیب زیر میباشند:
- فنلاند
- نروژ
- ایسلند
- دانمارک
- هلند
- سوئد
- سوئیس
- بلژیک
- لوکزامبورگ
- کانادا
دقت کنید که این رتبه بندی بر اساس میانگین مصرف به ازای هر شخص میباشد نه بر اساس بیشترین حجم مصرف؛ چون در این صورت آمریکا به خاطر جمعیت بالا با اختلاف در رتبه اول قرار میگیرد.
بیشتر این کشورها دارای سرانه بالا و نزدیک به 10 کیلوگرم میباشند و به طور مثال در کشور فنلاند که بیشترین مصرف قهوه در جهان را دارد این عدد تقریباً 12.5 کیلوگرم میباشد و هر شخص در این کشور به طور متوسط در طول سال نزدیک به 12 کیلوگرم قهوه میخورد؛ تقریباً 30 برابر هر ایرانی!
پایین بودن مصرف قهوه در ایران خوبه یا بد؟
شاید با توجه به توضیحاتی که در مورد سرانه مصرف قهوه در ایران و جهان بیان کردیم این سوال برای شما پیش آمده باشد که پایین بودن مصرف قهوه در ایران خوب است یا بد؟
برای پاسخ به این سوال قصد داریم موضوعی را اشاره کنیم که خودتان بعد از متوجه شدن آن جواب این سوال را دریافت خواهید کرد:
جالب است بدانید که طبق آمارهای جهانی که در مورد شادترین کشورهای دنیا در سال 2025 ارائه شده از بین 10 کشور اول در رتبه بندی جهانی، 9 تا از آنها دقیقاً همان کشورهایی هستند که بیشترین مصرف قهوه در جهان را دارا میباشند!
حال یه سوال پیش خواهد آمد که آیا این آمار اتفاقی میباشد و یا این موضوع که کشورهایی که قهوه بیشتر مصرف میکنند شادتر هستند؛ دارای دلیل علمی و منطقی میباشند!
ارتباط بین خوردن قهوه و شادی
وقتی در مورد کشورهایی که بیشترین مصرف قهوه در جهان را دارا میباشند دقت میکنیم مشاهده میکنیم که درصد افسردگی در این کشورها بسیار کم میباشد؛ منطقی نیست که بیان کنیم نوشیدن قهوه تنها عامل این اتفاق میباشد ولی نمیتوان تاثیر آن را نیز کتمان کرد؛ چون به طور علمی تاثیر نوشیدن مداوم قهوه بر روی افسردگی و شادی ثابت شده است.
طبق تحقیقاتی که در سال 2020 در کشور آمریکا انجام شد مطالعات نشان داد افرادی که قهوه مینوشند 25 درصد کمتر احتمال دارد افسرده شوند و 53 درصد کمتر احتمال دارد دست به خودکشی بزنند.
دلیل این اتفاق به کافئین موجود در قهوه برمیگردد که باعث میشود بدن شما سطح دوپامین را در مغزتان افزایش دهد، دوپامین موجود در بدن باعث میشود احساس شادی در بدن شما افزایش پیدا کند و به همین خاطر به آن هورمون شادی نیز میگویند.
در نهایت باید گفت سرانه مصرف قهوه در ایران نسبت به آمار جهانی بسیار پایین میباشد که اصلاً موضوع خوبی نیست و باید تلاش کنیم فرهنگ نوشیدن قهوه را در ایران افزایش دهیم.