چای مرزنجوش را می توان یکی از پر خواص ترین دمنوش های گیاهی معرفی کرد که می تواند مزایای سلامتی فوق العاده ای را برای بدن شما به همراه داشته باشد. طرز تهیه و طریقه مصرف این دمنوش بسیار ساده می باشد و شما می توانید به راحتی آن را در منزل نوش جان کنید.
ما در این مقاله از کافی مافی قصد داریم پس از یک معرفی کلی از چای مرزنجوش و شناخت این دمنوش، به سراغ آموزش طریقه مصرف آن رفته و در پایان نیز خواص و عوارض استفاده از آن را برای شما معرفی خواهیم کرد.
چای مرزنجوش چیست؟
شاید خیلی از ما با شنیدن نام چای مرزنجوش آشنایی نداشته باشیم ولی احتمالاً باید نام دمنوش پونه رو زیاد شنیده باشیم، مرزنجوش را از لحاظ ساختاری، عطر، رایحه و مزه می توان یک نمونه بسیار نزدیک به پونه کوهی معرفی کرد که در بسیاری از موارد حتی در کافی شاپ ها از آنها به جای هم استفاده می کنند.
برای درک صحیح تر از این گیاه شما می توانید پونه ای را تصور کنید که بافتی نرم تر و مزه ای نسبتا ملایم تر دارد. اما از لحاظ ظاهری باید گفت که مرزنجوش نسبت به پونه دارای برگ های کوچک تر و گردتری می باشد.
نام علمی مرزنجوش؛ اوریگانوم ماژورانا (Origanum majorana) می باشد که خواستگاه اصلی آن منطقه مدیترانه می باشد، اما امروزه در سرتاسر جهان می بتوانید این گیاه را به راحتی در بسیاری از گل خونه ها و باغ ها پیدا کنید.
ارزش غذایی چای مرزنجوش
زمانی که شما اقدام به دم کردن و تهیه دمنوش مرزنجوش می کنید به خاطر دسترسی سخت به گیاه تازه آن، به احتمال زیاد از نوع خشک شده آن که در عطاری ها وجود دارد استفاده خواهید کرد.
بررسی ها و تحقیقات نشان می دهد که یک قاشق چای خوری از گیاه خشک مرزنجوش در حدود 5 گرم کالری دارد که بیشتر آن از کربوهیدرات های به شکل فیبر و قند طبیعی به دست می آید.
البته لازم است به این نکته دقت شود که چای مرزنجوش را نمی توان به عنوان یک منبع غنی از کربوهیدارت ها و قند طبیعی معرفی کرد. همچنین می توان این جوشانده را به عنوان یک منشاء طبیعی دریافت ویتامین ها معرفی کرد که نمونه ها مختلفی از ویتامین ها را در خود جای می دهد؛ ویتامین های K، A، C و B6 را می توان از مهمترین این ویتامین ها معرفی کرد.
اما این تمام ماجرا نیست و این دمنوش علاوه بر ویتامین هایی که در بالا معرفی کردیم، حاوی مقادیر زیادی از کلسیم، آهن و منگنز نیز می باشد.
طرز تهیه و طریقه مصرف دمنوش مرزنجوش
چای مرزجوش نیز مانند اکثر دمنوش های گیاهی روش تهیه بسیار ساده ای دارد و شما قادر هستید، به راحتی آن را در منزل خود دم کرده و استفاده کنید.
همانطور که گفتیم شما می توانید خشک شده ین گیاه را از عطاری های خریداری کرده و برای دم کردن یک لیوان از این جوشانده به این شکل عمل کنید:
- در گام نخست به اندازه یک لیوان آب (200 میلی لیتر) را درون قوری بریزید و سپس یک قاشق چای خوری از چای مرزنجوش را به آن اضافه کنید.
- در گام دوم کافیست ترکیب خود را بر روی گاز قرار داده و با قرار دادن شعله گاز بر روی حرارت متوسط، اجازه دهید تا شروع به جوشیدن کند.
- در گام سوم و پس از به جوش آمدن آب، شعله گاز را در کمترین میزان خود قرار داده و با انداختن یک پارچه تمیز بر روی قوری، به مدت 15 دقیقه منتظر بمانید تا دمنوش ما دم بکشد.
- در گام چهارم، نوبت به شیرین کردن جوشانده می رسد. برای اینکار شما می توانید از شکر یا قند استفاده کنید، اما توصیه ما این می باشد که عسل طبیعی از لحاظ حفظ ارزش غذایی گزینه بسیار مناسب تری برای اینکار می باشد.
- در گام پنجم و پایانی کار نیز می توانید با اضافه کردن چاشنی هایی مثل آب لیموترش ، طعم و مزه چای گیاهی را برای سرو آماده کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
طریقه مصرف و عوارض احتمالی چای مرزنجوش
موضوعی که در بعد از دم کردن و درست کردن این دمنوش برای همه سوال می شود این موضوع می باشد که آیا می توان از این چای گیاهی به هر مقدار و میزانی استفاده کرد؟
پاسخ به این سوال کاملاً منفی می باشد. استفاده ناصحیح از چای مرزنجوش باعث می شود که نه تنها این چای برای شما خواص و فوایدی به همراه نداشته باشد، بلکه در طولانی مدت عوارض مختلفی برای شما به همراه داشته باشد.
بررسی ها نشان می دهد که استفاده از این جوشانده برای افرادی که در سلامت کامل می باشند و به هیچ گونه بیماری خاصی مبتلا نمی باشند، حداکثر سه فنجان در طول روز می باشد. استفاده بیشتر از آن می تواند عوارض مختلفی برای شما به همراه داشته باشد که مهمترین آنها به این شرح می باشد:
- مصرف زیاد چای مرزنجوش باعث به خطر افتادن سلامت کلیه ها و کبد شده و در برخی از موارد حتی باعث ابتلا به سرطان کبد در افراد می شود.
- نوشیدن این دمنوش برای زنان باردار و شیرده و همچنین کودکان زیر 12 سال اصلاً توصیه نمی شود، مگر به توصیه پزشک متخصص.
- کسانی که به گیاهان نعناع و ریحان حساسیت دارند به احتمال 90 درصد بدنشان به این جوشانده نیز واکنش نشان خواهد داد و حتی گاهاً عوارض بیشتری نیز نسبت به آنها به همراه دارد.
- کسانی که از داروهایی استفاده می کنند که خواص دیورتیک دارند، از نوشیدن این چای خود داری کنند، زیرا بررسی ها نشان می دهد که این چای با این داروها تداخل دارد.
خواص و فواید دمنوش مرزنجوش
خواص و فواید چای مرزنجوش بسیار زیاد می باشد و به همین خاطر ما تلاش می کنیم که تمام موارد را به صورت تیتر وار و خلاصه برای شما معرفی کنیم.
1. یکی از مشکلاتی که بسیار از افراد با آن رو به رو می شوند، کاهش میزان ایمنی بدنشان در برابر بیماری های ویروسی می باشد که در طولانی مدت باعث ابتلا به بیماری های عفونی در آنها می شود. چای مرزنجوش به خاطر دارا بودن آنتی اکسیدان یکی از دمنوش های فوق العاده برای بالا بردن این سطح ایمنی می باشد.
2. ای دمنوش برای جلوگیری از بیماری های باکتریایی نیز گزینه مناسبی می باشد و می توان از آن به عنوان یک درمان عالی برای بیماری های سرماخوردگی، آنفولانزا، مسمومیت های غذایی و انواع زخم ها معرفی کرد.
3. دمنوش گیاهی مرزنجوش را می توان یکی از بهترین گزینه های برای کسانی که دچار بیماری های تنفسی می باشند معرفی کرد. افراد مبتلا به بیماری ها و علائمی مانند آسم، سرفه خشک، برونشیت و سینوزیت می توانند از خواص و فواید این دمنوش استفاده کنند.
4. جالب است بدانید که استفاده از عصاره مرزنجوش در بسیاری از داروهای پوستی مشاهده می شود. به طور کلی این گیاه نتایج موثری در تنظیم و متعادل کردن تن پوستی دارد. به همین خاطر نوشیدنی چای این گیاه نیز برای کسانی که دوست دار پوستی شاداب و سالم می باشند توصیه می شود.
5. بررسی ها و آزمایشات نشان می دهد که این چای گیاهی به لطف ماهیت ضد التهابی خود، دردهای فراوانی مانند دندان درد، سردرد، آرتریت، دردهای قاعدگی و غیره را تسکین میدهد.
6. این جوشانده همچنین برای درمان تقریبا هر نوع اسپاسم و مشکلات گرفتگی مناسب می باشد. اسپاسم های دستگاه تنفسی، روده ها، و اسپاسم های عضلانی از مهمترین این موارد می باشد. همچنین کم به مشکلاتی مانند تشنج ها، کشیدگی عضلات، گرفتگی های عضلانی و وبای تشنجی نیز از خواص دیگر این نوشیدنی می باشد.
نتیجه گیری پایانی
ما در بخش قبل تنها به تعداد محدودی از خواص و فواید چای مرزنجوش اشاره کردیم، ولی نتایج بسیار دیگری مانند؛ خواص ضد درد، خواص التیامی برای زخم ها، کمک به سلامت مو ها، کمک به سلامت گوارش، رفع اضطراب و استرس از افراد و… وجود دارد که شما با نوشیدن این جوشانده می توانید به آنها دست یابید.
اما همانطور که اشاره کردیم نوشیدن این دمنوش گیاهی نیز به حفظ تعادل و استاندارد دارد. شما می توانید با نوشیدن درست آن از خواص آن استفاده کنید و یا می توانید برعکس دچار عوارض احتمالی شوید.
شما می توانید پودر خشک شده مرزنجوش را تا مدت 3 سال در محفظه های در بسته و به دور از نور خورشید و رطوبت نگهداری کرده و از درست کردن و نوشیدن ان لذت ببرید.
ما در این مقاله تمام تلاش خود را کردیم تا تمام مواردی که لازم است در مورد چای مرزنجوش بدایند را برای شما بازگو کنیم، اما اگر شما نکته و یا سوالی در مورد مطالب ذکر شده در این مقاله دارید می توانید آن را با ما در قسمت نظرات به اشتراک قرار دهید.