گل گاو زبان طبیعت گرمی دارد که از گذشته در طب سنتی جایگاه ویژه ای داشته و همچنان هم دارد. این گیاه دارویی با خواص منحصر بفردش می تواند به صورت دمنوش سرو شود.
تاریخچه گل گاو زبان
گل گاو زبان به صورت خودرو در دامنه کوههای البرز میروید و از اول اردیبهشت شروع به برداشت می کنند که با گیاه گاو زبان اروپایی که در اصفهان و آذربایجان و شهرهای دیگر ایران و کشورهای دیگر میروید و به غلط به گل گاو زبان مشهور شدهاست، متفاوت است.
این اشتباه که حدود چند سده است پزشکان و دارو سازان را گمراه کرده است. این دو گیاه متفاوت هستند، تنها گلهایشان کمی به هم شبیه است.
خواص دارویی این دو گیاه کمی با هم تفاوت دارد. بهعنوان مثال گیاه «گاوزبان» دارای شوره است، و عرق و ادرار را زیاد میکند، در حالیکه گیاه اصلی یعنی گل گاو زبان کنترلکننده وضعیت تعریق و ادرار است.
گلهای گل گاوزبان ایرانی درشت تر از گلهای گیاه گاوزبان اروپایی است. گل گاوزبان لاجوردی و شبیه گل انار بوده و تخم آن دایره ای شکل و لعابی است. گیاه گاوزبان دارای گلهای لاجوردی و کوچک و دایره ای است.
گیاه گاوزبان اروپایی از شمال آفریقا به اسپانیا برده شده و در آنجا پرورش یافته و در طب سنتی اروپا راه یافتهاست.
طول گیاه گل گاوزبان 70 – 40 سانتیمتر است. منشأ اولیه آن دمشق بوده است. از تجزیه شیمیایی گیاه گل گاوزبان مهمترین مادهای که به دست میآید نیترات دو پتاس میباشد و بیشتر خواص آن مربوط به این ماده است.
دمنوش گل گاو زبان برای سرماخوردگی
گل گاوزبان در درمان سرفههای مزمن، وقفههای تنفسی و آسمهای خفیف نیز موثر است. در درمان سرفههای خشک میتوان گیاه گل گاوزبان را با بابونه، سنبلالطیب، شقایق مخلوط نموده و دم کرده حاصل از این چند گیاه را روزی 3-2 بار بنوشید.
زیبایی پوست ، مو و ناخن با دمنوش گل گاوزبان
افشره برگ گل گاوزبان را می توان با مقدار مساوی آب رقیق نمود و برای خشکی و یا خارش پوست و همینطور جوش های عصبی روی پوست مالید.
اعصاب آروم با یک فنجان دمنوش گل گاو زبان
بر اساس گفته یک روانشناس مطرح بین المللی تقریبا 70 درصد مردم این روزها برای حفظ بقاء با استرس روزگار خود را می گذرانند که می تواند سلامت روح و روان را تحت تاثیر قرار داده و عملکرد طبیعی مغز را مختل کند. بنابراین برای تقویت اعصاب و ایجاد آرامش روانی بهتر است از گیاهان آرام بخشی چون گل گاوزبان استفاده شود.
خواص ضد سرطانی دمنوش گل گاو زبان
منیزیم موجود در گل گاوزبان ضدسرطان بوده و به دلیل دارا بودن «آلکوالویید» می تواند ضد حساسیت، ضد روماتیسم و ضد التهاب باشد. این گیاه باعث کاهش تب در بیماری هایی چون سرخک، مخملک، آبله و کهیر می شود.
در برخی کشورها برگ های تازه گل گاوزبان را به علت داشتن مقادیری ویتامین C داخل سالاد می ریزند. گل های تازه این گیاه نیز بویی شبیه خیار دارد و وقتی در آب خیسانده شود و با آب لیمو و شکر مخلوط شود، مصرف آن برای روزهای گرم بسیار نشاط انگیز و خنک کننده است.
گل گاو زبان: تصفیه کننده خون
گل گاوزبان علاوه بر خواص درمانی فوق تصفیه کننده خون، ضداسپاسم، محرک غدد آدرنال، مقوی قلب و عروق، نرم کننده مجاری تنفسی، خلط آور، شیرافزا و مسهل بوده، ولی به دلیل دارا بودن آلکوالویید برای زنان باردار و کودکان مضر است.
دم کرده گل گاوزبان به همراه سنبل الطیب و لیموعمانی یک نوشیدنی نشاط آور و آرام بخش است که استفاده از آن به جای چای و قهوه در مجالس عزاداری برای ایجاد آرامش درونی توصیه می شود.
توجه داشته باشید، مصرف این گیاه بهتنهایی در افرادی که فشارخون بالا دارند، میتواند بهشدت مخاطره انگیز باشد؛ بنابراین این افراد بایستی آن را همراه با لیموعمانی مصرف کنند.
بهترین روش دم کردن گل گاو زبان
برای تهیه دمنوش گل گاوزبان ، بهتر است گیاه را نسبت به تعداد افراد داخل قوری چینی ریخته سپس آب جوش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید بر روی حرارت ملایم ۱۵ تا ۳۰ دقیقه دم بکشد. مراقب باشید که دم نوش نباید در این مرحله بجوشد.شما میتوانید این دمنوش را با عسل، خرما یا توت میل کنید.