رسوب زدایی قهوه ساز و تمیزکردن دستگاه اسپرسوساز یکی از مهمترین و اصلی ترین موارد لازم برای داشتن یک قهوه خوشمزه می باشد که خیلی از افراد از آن غافل می باشند. به طور کلی دو نوع روش جرم گیری برای دستگاه های تهیه قهوه وجود دارد، روش اول استفاده از مواد طبیعی می باشد که مهمترین آنها سه ماده سرکه، جوش شیرین و آب لیمو می باشد و روش دوم نیز استفاده از شوینده های صنعتی مانند قرص جمگیر و مایع دیسکیل می باشد.
ما در این مقاله از کافی مافی قصد داریم پس از یک معرفی کلی در مورد روش های رسوب زدایی قهوه ساز و اسپرسوساز به سراغ بررسی و نحوه انجام تک به تک این مراحل خواهیم رفت و به طور دقیق تمام این روش های را برای شما آموزش خواهیم داد.
رسوب زدایی قهوه ساز چیست؟
احتمالا به این مشکل زیاد رو به رو شده اید که با آنکه مواد اولیه تهیه قهوه شما تغییر نکرده است اما طعم و مزه قهوه نهایی شما در طولانی مدت نامطلوب شده است.
اما یکی از مهمترین دلایل بروز این اتفاق عدم تمیز کردن و رسوب زدایی قهوه ساز و اسپرسوساز شما می باشد. به طور کلی قهوه ساز مانند هر وسیله برقی دیگری که در منزل شما وجود دارد نیاز به تمیز کردن و جرم گیری دارد.
طبق بررسی های انجام شده، قهوه سازها بخاطر گرما و رطوبتی که دارند یکی از وسایل اصلی می باشند که درون آشپزخانه مستعد گرفتن رسوب و جرم می باشند و به همین خاطر نیاز به رسیدگی و توجه زیادی دارند.
پس از یک توضیح مختصر سوال اصلی که ایجاد می شود این است که اصلاً قهوه سازها چرا نیاز به رسوب زدایی و جرم گیری دارند و دلیل اهمیت این موضوع چیست؟
- دلیل اول جلوگیری از هزینه های اضافی می باشد که در صورت عدم تمیزکردن به موقع قهوه ساز، با خرابی احتمالی آنها بر شما تحمیل خواهد شد.
- دلیل دوم کاهش عمر مفید دستگاه می باشد که اگر کار تمیزکاری و جرمگیری را انجام ندهید برای وسایل شما رخ خواهد داد.
- خراب شدن طعم و مزه قهوه دلیل سومی می باشد که در صورت عدم انجام اینکار اتفاق خواهد افتاد.
- دلیل چهارم را می توان مشکلات سلامتی معرفی کرد. زمانی که شما قهوه ساز خود را به موقع تمیز نکنید ممکن است مقداری از مواد اولیه تهیه قهوه مانند شیر داخل دستگاه باقی مانده که در صورت ترکیب شدن با سایر مواد اولیه ممکن است باعث ایجاد مریضی ها و بیماری های مختلف برای شما شود.
بهترین روش تمیز کردن قهوه ساز چیست؟
به طور کلی بهترین روشی که می توان در مورد تمیز کردن قهوه ساز و اسپرسوساز معرفی کرد، جلوگیری از ایجاد رسوب در دستگاه می باشد، این موضوع نیز تنها به یک روش اتفاق می افتد و آن هم تمیز کردن روزانه تجهیزات می باشد.
فرق نمی کند که شما یک دستگاه خونگی دارید و یا یک باریستا حرفه ای با یک اسپرسوساز حرفه ای دلونگی می باشید، تمیز کردن روزانه دستگاه تاثیر فوق العاده ای در کیفیت کار شما دارد.
برای اینکار و رسوب زدایی قهوه ساز به صورت روزانه، استفاده از جریان آب گرم بهترین و ارزانترین راه ممکن می باشد. کافیست بعد از آنکه در طول روز چندشات اسپرسو با دستگاه خود گرفتید بعد از آخرین اسپرسو این کار را انجام دهید.
روش کار به این شکل می باشد که ابتدا پرتافیلتر رو بیرون بیارید و داخل سینک شستشو داده و سپس پرتافیلتر رو ببندید و یک فنجون بزرگ خالی زیرش قرار بدید تا پرشه. پس از اتمام کار پرتافیلتر رو دوباره برداشته و داخل سینک بشورید.
حال نوبت به تمیز کردن نازل بخاری میرسد که ممکن است به مقداری شیر آغشته شده باشد، برای اینکار نازل بخار رو روشن کنید و بذارید یک دقیقه به طور مداوم کار کنه و در انتها آن را ابتدا با یک پارچه مرطوب تمیز کرده و سپس با یک پارچه خشک، کاملاً تمیز کنید.
رسوب زدایی قهوه ساز با آبلیمو، سرکه و جوش شیرین
در بخش قبلی رسوب زدایی قهوه ساز و اسپرسوساز را به صورت روزانه باهم بررسی کردیم و به این موضوع اشاره کردیم که بهترین روش برای حذف جرم و رسوبات این است که شما روزانه اینکار را انجام دهید.
اما سوالی که اینجا پیش می آید این است که اگر ما جز افرادی باشیم که خیلی وقت اینکه بخواهیم هر روز عمل تمیزکردن اسپرسوساز و قهوه ساز خود را تمیز کنیمو بعد از گذشت یک یا چندماه بخواهیم اینکار را انجام دهیم به چه روش های میتوان رسوبات ایجاد شده بر روی دستگاه خود را حذف کنیم.
باید گفت مواد و شوینده های بسیار متفاوتی برای اینکار وجود دارد که در این بین چند مورد از آنها بهترین بازدهی و نتیجه را برای شما به همراه دارد که ما در ادامه به صورت تک به تک آن ها را برای شما بررسی خواهیم کرد؛ پس تا انتها همراه ما باشید و نکات گفته شده را با دقت انجام دهید.
1. تمیزکردن اسپرسو ساز با آبلیمو و لیموترش
در بین مواد طبیعی مانند سرکه، جوش شیرین و آبلیمو می توان آبلیمو را بهترین گزینه ای که می توانید برای رسوب زدایی قهوه ساز خود انتخاب کنید معرفی کرد، زیرا از یک طرف نسبت به سرکه از لحاظ بو و طعم، تاثیر کمتری بر دستگاه شما دارد و از طرفی دیگر نسبت به جوش شیرین قابلیت حذف رسوبات را بیشتر داراست.
برای انجام اینکار شما لازم است که چند گام را به صورت مرحله ای و طبق دستورالعمل زیر انجام دهید:
- پارچ قهوه ساز را ایتدا با آب خالی پرکنید و دستگاه رو روشن کرده تا بخش های باقی مانده از قهوه که درون پارچ باقی مانده است جدا شده و خارج شود.
- یک یا دو عدد لیمو ترش تازه را انتخاب کرده و به اندازه نصف فنجان آب لیمو را از آنها استخراج کرده و با نصف فنجان آب آشامیدنی هم ترکیب کنید.
- محلول ساخته شده را درون پارچ قهوه ساز ریخته و بگذارید بهمدت پانزده دقیقه درون پارچ بماند.
- حالا فیلتر تمیز را درون دستگاه قرار داده و قهوه ساز را روشن کنید و اجازه دهید که چرخه دم کردن با استفاده از ترکیب آب لیمو و آب انجام شود.
- محلول را خالی کرده و پارچ را با آب آشامیدنی پر کنید و سپس دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید که برای از بین رفتن اثر و طعم آبلیمو از قهوه ساز، چرخه دم کردن با آب معمولی انجام شود.
- یک تکه اسفنج بردارید و آن را درون آب لیمو قرار دهید. توری و پارچ قهوه ساز را با این اسفنج بشویید و خوب تمیز کنید.
- در پایان نیز قطعات جداشدنی اسپرسوساز و قهوه ساز خود را به همراه آب و مایع ظرفشویی تمیز بشویید.
2. جرمگیری اسپرسوساز با سرکه
- ابتدا باقیمانده های قهوه را از دستگاه خارج کرده و فیلتر قدیمی آن را دور بیندازید و سبد قهوه را با آب گرم به خوبی بشویید.
- برای رسوب زدایی قهوه ساز خود بسته به میزان جرم در حدود یک لیوان سرکه را با دو لیوان آب ترکیب کنید.
- ترکیب آب و سرکه را درون دستگاه ریخته و دستگاه را روشن کنید و به اندازه نصف زمانی که قهوه ساز در زمان دم کردن روشن می باشد آن را روشن نگه دارید، با اینکار محلول درون بخش های دستگاه نفوذ کرده و باقی می ماند.
- پس از گذشت مدت زمان تقریباً 40 دقیقه ای (بسته به میزان رسوب تا 1 ساعت) دستگاه را نیم دور دیگه روشن کنید تا محلول شما به همراه رسوب و جرم خارج شود.
- بعد از اتمام این فرایند دستگاه را تخلیه کرده و به خوبی با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید و دوباره آن را پر از آب کرده و دستگاه را روشن کنید.
- برای از بین بردن بوی سرکه به تعداد دو الی 3 بار مخزن را با آب معمولی پرکرده و اجازه دهید تا دستگاه تنها با آب کار کند.
- در پایان نیز سطح بیرونی دستگاه را می توانید با یک پارچه تمیز و مایع ظرفشویی تمیز کرده و سپس ان را خشک کنید.
3. رسوب زدایی قهوه ساز با جوش شیرین
جوش شیرین دارای خاصیت قلیایی است و بخودی خود یک جاذب رطوبت و بوگیر و تمیز کننده قوی می باشد، شما می توانید از جوش شیرین به تنهایی برای تمیز کردن و جرمگیری تجهیزات مختلف منزل مانند شیرآلات و… استفاده کنید، که ما در اینجا رسوب زدایی قهوه ساز در دستور کارمان می باشد که لازم است مراجل زیر را به صورت گام به گام انجام دهید:
- در ابتدای کار توری یا صافی قهوه ساز را از آن جدا کنید و کنار بگذارید.
- سپس شما نیاز به یک لیوان آب ولرم دارید تا آن را درون پارچ قهوه ساز بریزید.
- حال نوبت به اضافه کردن یک فنجان جوش شیرین به آب داخل پارچ می باشد، پس از اضافه کردن ترکیب خود را کاملاً هم بزنید تا آب و جوش شیرین مخلوط شود.
- قهوه ساز را روشن کرده و اجازه دهید چرخه دم کردن بهطور کامل انجام شود. در این مرحله پروسه تمیز کردن قهوه ساز بهطور کامل انجام میشود و محلول جوش شیرین بهخوبی املاح و پودر قهوه را از پارچ جدا کرده و رسوب زدایی قهوه ساز انجام میشود.
- دستگاه را خاموش کرده و بگذارید خنک شود. سپس پارچ قهوه ساز را برداشته و محلول را در سینک بریزید.
- پارچ را از آب پر کرده و دوباره دستگاه را روشن کنید و بگذارید چرخه دم کردن تکرار شود. این فرایند را تا زمانیکه احساس کردید پارچ از محلول جوش شیرین پاک شده است تکرار کنید.
ما در این مقاله تلاش کردیم تا بهترین روش های لازم برای رسوب زدایی قهوه ساز و اسپرسوساز را برای شما بررسی کرده و شرح دهیم، اما در صورتی که در مورد مطالب و بخش های گفته شده سوال و یا نکته ای دارید می توانید آن را در قسمت پیشنهادات با ما در میان قرار دهید.